Završena Raštikijada, atmosferu zapalile Dream Team Babe iz Ljubuškog [foto&video]

Danas se u Agroturizmu Marića gaj u Ružićima pored Gruda održao jedan od najvećih kulinarskih događaja u Hercegovini, Raštikijada 2019.

Natjecanje u pripremi jela od raštike već je postala tradicionalna manifestacija za ovo doba godine te je iz godine u godinu posjećuje sve više posjetitelja, a tako je bilo i ove godine gdje je su ljubitelji raštike uživali u degustaciji ovog zelenog povrća pripremljenog na različite načine.

Na Raštikijadi 2019. natjjecalo se 30 ekipa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, a od ove godine i jedna simpatična ekipa iz Japana za najbolja tradicionalna i inovativna jela od raštike.

"Prezadovoljni smo razvojom situacije. Ovo nam je već 7. Raštikajada, iz godine u godinu bilo je sve više natjecatelja i posjtetitelja. Došli smo već ove godine do 30 ekipa iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. A čak smo ove godine imali jednu ekipu, što se kaže “preko bare”, iz Japana, kazao je Toni Marić", vlasnik Agroturisma Marića Gaj i hotela Kiwi za portal Jabuka.tv.

rastikijada-2019-2.jpg

Marić se nada da će imati i budućnosti različitih načina pripreme raštike na ovoj manifestaciji.

Već drugu godinu za redom imamo ocijenjivanje osim tog tradiconalnog načina spravljanja raštike i inovatnog spremanja raštike. U što ulaze hladna i topla predjela, gotova jela na malo drugačiji način. Pa smo uveli dvije kategorije: Tradicionalna hercegovačka raštika i Inovatni način kuhanja raštike. Naravno drago nam je što imamo dosta natjecatelja iz cijele Hercegovine s tradicionalnim načinom pripreme raštike, ali ciljamo na to da imamo i što više inovatnih modernijih jela od raštike koje je možda lakše približiti široj publici.

Raštika je neka namirnica koja je “otjerala” generacije i generacije Hercegovaca od kuće.

"Ona je bila jedina povrtna kultura koja je mogla izdržati te jake ljetne suše i zimske mrazeve i hladnoću pa ljudi nisu imali što drugo za jesti. Ali ispostavilo se prema posljednim istraživanjima da je jako bogata mineralima, kalcijom i drugima. A proglašena je jednom od 10 najzdravijih namirnica na svijetu", kazao je Marić u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Dva tročlana žirija ocjenjivala su svako jelo posebno po unaprijed određenim kriterijima ocjenama od 5 – 10, a jelo koje je imalo najveći zbroj bodova u svim kategorijama je proglašenom pobjednikom.

Za najveći međunarodni doprinos manifestaciji priznanje je uručeno ekipi Mario i prijatelji, a za najbolji štand proglašen je Agroturizam Konavle koji je za posjtitelje pripremao tradicionalne specijalitete Konavola i dubrovačkog kraja.

A kao najšarmatnija ekipa proglašena je upravo ekipa simpatične obitelji iz Japana.

rastikijada-2019-japanci.jpg

Dodijeljene su nagrade za 1., 2., i 3. mjesto u kategoriji tradicionalna hercegovačka jela od raštike te za najbolje predjelo, glavno jelo, desert i napitak u kategoriji inovativna jela od raštike.

A najbolju raštiku pripremljenu na tradicionalni način ove godine imala je ekipa “Hotela Brotnjo” sastavljenu od dvojice momaka iz Širokog Brijega.

Pored raštike za odličnu kulinarsku ponudu potrudile su se ekipe izvan kategorija: Udruga prijatelji goričan koja će prezentirati kulinarske specijalitete Međimurja, Udruga prvenstvo svijeta i okolnih sela iz Belog Manastira priprema svim posjetiteljima šarana na rašljama, grah u ćupovima i čvarke.Pored navedenih ekipa i Agroturizma Marića Gaj za sve posjetitelje pripremio je i raštiku izvan kategorije, te najbolje Hercegovačke uštipke i roštilj.

Za zabavni dio pobrinula su se tri tamburaška sastava: TS Zlatne Strune, TS Stare Note i TS ERO.

A veliko oduševljenje među posjetiteljima bilo je kada su se na glavnoj pozornici pojavile legendarne Dream Team Babe iz Ljubuškog ali drugi i hercegovački gangaši.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 31 Listopad 2019 21:25
 
index Instagram400x230 youtube