Federacija BiH ima novi zakon o notarima [video]

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici je usvojio predloženi set zakona koji se vežu za presudu Ustavnog suda a tiču se notarske djelatnosti.

Vlada FBiH želi ispoštovati stav Ustavnog suda FBiH koji je svojevremeno, između ostalog presudio da Zakon o notarima nije u skladu s Ustavom FBiH. Osim izmjena i dopuna Zakona o notarima, zastupnici su odobrili i predložene izmjene Zakona o nasljeđivanju u FBiH, Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o stvarnim pravima, Zakona o zemljišnim knjigama i Obiteljskom zakonu.

''Klub zastupnika Koalicije predvođene HDZ-om BiH podržava izmjene Zakona o notarima i drugih pet zakona koji se vežu u smislu neustavnosti Zakona o notarima, koji je proglašen 2015. godine. Ustavni sud je proglasio pet zakona neustavnim 2018. godine, da bi 2019. godine u petom mjesecu ostavio rok Parlamentu FBiH da usuglasi te zakone s presudom Ustavnog suda što je danas Zastupnički dom i učinio'', izjavio je Feni dopredsjedavajući Zastupničkog doma i zastupnik navedenog Kluba Mladen Bošković.

 

Što je solemenizacija?

Pojam solemnizacije koji se kao postupak uvodi u predložene izmjene i dopune Zakona o notarima, nalaže da građani, iako dobivaju izbor da njihov pravni akt (ugovor, rješenje i sl.) obradi osvjetnik ili drugi stručnjak odgovarajuće pravne kvalifikacije, što mogu biti i oni sami, ipak moraju otići i kod notara da bi on potvrdio zakonsku ispravnost sačinjenog rješenja.

U to spadaju pravni poslovi o reguliranju imovinskih odnosa između bračnih drugova, kao i onih koje žive u izvanbračnoj životnoj zajednici, poslovi čiji je predmet prijenos ili stjecanje vlasništva ili drugih stvarnih prava na nekretninama, zatim kojima se sačinjavaju osnivačka akta godspodarskih društava i utvrđuje njihov statut i svaka njegova promjena.
Dakle, navedene pravne poslove u vidu privatne isprave mogu sačinjavati same stranke u postupku, ali s ciljem zaštite pravne sigurnosti neophodno je da ih solemnizira notar po postupku koji je detaljno propisan u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

Nakon razmatranja navedenog seta zakona Vlada Federacije BiH prihvatila je amandmane zastupničkog Kluba Demokratske fronte-Građanskog saveza, koji postaju sastavni dio Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima. Također, prihvaćeni su amandmani ovog Kluba koji se odnose i na navedenih pet zakona.

Da bi predložene zakonske izmjene u vezi notarske djelatnosti stupile na snagu potrebno je da ih odobri i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 29 Listopad 2019 21:13
 
index Instagram400x230 youtube