Na tržištu BiH otkriveno je 1.498 krivotvorenih novčanica

Na tržištu u BiH za prvih osam mjeseci ove godine otkriveno je 1.498 krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena, a najviše krivotvorenih novčanica, njih 143, bilo je u apoenu od 50 KM, te 141 novčanica apoena od 20 eura.

Zijada Kovač iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke (CB) BiH rekla je kako je, osim novčanice od 50 KM, bilo i lažnih novčanica od 100 KM – njih 133, u apoenu od 20 KM 43 komada i od 10 KM njih 13, pišu Nezavisne novine.

“U istom vremenu u CB BiH su zabilježena ukupno 732 komada krivotvorenog kovanog novca, od čega najviše u apoenu od jedne KM – njih 688 komada, potom od pet KM 38 komada, te od dvije KM šest komada”, rekla je Kovač.

Ona kaže kako je za osam mjeseci ove godine u CB BiH registrirano 411 krivotvorenih novčanica – eura.
“U stranoj valuti najviše krivotvorenih novčanica je apoena od 20 eura, njih 141, zatim je bilo 15 novčanica krivotvorenih američkih dolara, a najviše apoena od 100 američkih dolara, njih ukupno 14. Registrirano je i šest komada krivotvorenih novčanica srpskog dinara apoena od 1.000 RSD i dva komada krivotvorene britanske funte apoena 20 GBP”, kaže Kovač.

Ona savjetuje da je kod prepoznavanja krivotvorina potrebno obratiti pažnju na to da osim papira, koji je specifičan i koji se na dodir može razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

"Kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefni tisak koji se može osjetiti pod prstima, poput portreta i tekstova na licu kod konvertibilnih maraka. Postoje i optički promjenjivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni kuta pod kojim se novčanica promatra", pojasnili su u CB BiH.

 Dodaju da se krivotvorene kovanice mogu od autentičnih razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima i detaljima u kovanju. Kažu da je u prošloj godini u CB BiH ukupno bio registriran 2.381 komad krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena.

 
index Instagram400x230 youtube