Najniža mirovina od idućeg mjeseca u Federaciji BiH iznosi 573,79 KM

Slijedi redovito usklađivanje mirovina u skladu sa Zakonom o MIO. Prema objavljenim informacijama, ukupni rast mirovina redovitim usklađivanjem u ovoj godini trebao bi iznositi 6,6 posto, piše Marija Medić Bošnjak za Večernji list BiH.

Mirovinu za ožujak primilo je 444.657 korisnika, a ukupno potrebna sredstva za isplatu iznosila su oko 285 milijuna KM.

Najniža mirovina za travanj isplaćena korisnicima Federalnog zavoda MIO u odnosu na onu za ožujak bit će uvećana za 8,61 konvertibilnu marku i iznosit će 573,79 KM. Zajamčena će, umjesto 642,40 KM, od svibnja iznositi 684,79 KM.

Kako se vrši usklađivanje

Naime, Federalni zavod za statistiku 31. ožujka objavio je konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu, a na temelju čega se izračunava postotak redovitog usklađivanja mirovina u Federaciji BiH u skladu sa Zakonom o mirovinsko-invalidskom osiguranju. Ovim Zakonom je definirano da se mirovine usklađuju 15. travnja svake godine tako da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. Prema objavljenim informacijama, ukupni rast mirovina redovitim usklađivanjem u ovoj godini trebao bi iznositi 6,6 posto. Budući da je zbog razumijevanja teške situacije u kojoj se nalazi najveći broj umirovljenika u ovom bh. entitetu Vlada Federacije BiH i ove godine donijela odluku o akontativnom povećanju mirovina u visini od 5 posto već početkom godine, u ovom mjesecu će uslijediti usklađivanje do konačnog iznosa zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, što, prema informacijama iz Vlade Federacije BiH, iznosi 1,6 posto.

Nisu zadovoljni rastom

Uz uvećane mirovine za travanj, umirovljenici će dobiti i razliku od po 1,6 posto za prva tri mjeseca ove godine, odnosno, onu od akontativnog do konačnog postotka usklađivanja. Podsjetimo, iznos najniže mirovine u prosincu prošle godine bio je 538,27 KM, što znači da su mjesečna primanja umirovljenika korisnika najniže mirovine u ovoj godini ukupno uvećana za 35,52 KM. Iz Saveza umirovljenika Federacije BiH u više su navrata istaknuli kako nisu zadovoljni postotkom rasta mirovina kroz redovito usklađivanje u ovoj godini, posebice kada je riječ o korisnicima najnižih mirovina koji su najviše pogođeni svakodnevnim rastom cijena. Prema ranije objavljenim podacima, korisnika koji primaju najnižu mirovinu preko Federalnog zavoda MIO je oko 200.000. Inače, prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje, najniža mirovina za ožujak iznosila je 565,18 KM, a zajamčena 674,52 KM. Najviša mirovina ostvarena prema Zakonu o MIO (Službene novine 13/18) iznosi 2800 KM, dok najviša mirovina ostvarena prema Zakonu koji je vrijedio do 1. ožujka 2018. iznosi 2757,44 KM. Prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine, a kojih je na isplati za ožujak bilo 363.615, iznosila je 711,66 KM. Mirovinu za ožujak primilo je 444.657 korisnika, a ukupno potrebna sredstva za isplatu iznosila su oko 285 milijuna KM.

Prema ranije objavljenim podacima, korisnika koji primaju najnižu mirovinu preko Federalnog zavoda MIO je oko 200.000.

 
index Instagram400x230 youtube