|FOTO| Otvoren 25. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je u utorak otvorio Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru koji je po 25. put ugostio gospodarstvenike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak u svom je obraćanju kazala kako Međunarodni sajam gospodarstva, jedan od najprepoznatljivijih simbola Mostara i Hercegovine, treba biti pokretač gospodarskog razvoja Bosne i Hercegovine.

– U narednih pet sajamskih dana bit će upriličeno mnoštvo korisnih poslovnih i stručnih konferencija, tematskih skupova, okruglih stolova i niz drugih značajnih zbivanja. Napose smo ponosni što za partnera imamo susjednu Republiku Hrvatsku koja je od početka Sajma u Mostaru i Hercegovini naš najpouzdaniji partner. Mnoge hrvatske tvrtke su ulazak na bh. tržište trasirale upravo kroz ovu izložbu – kazala je Bošnjak.

Ona je zahvalila hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću što se ovogodišnji sajam održava u ozračju otvaranja pristupnih pregovora BiH s Europskom uniju što će, kako je rekla, imati ogromne pozitivne učinke na bh. gospodarstvo i život uopće.

Mostar predvodnik pozitivnih procesa

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić podvukao je da se ovogodišnji Sajam gospodarstva, koji slavi 25. obljetnicu, održava u trenutku kada je Bosna i Hercegovina od Europske unije dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Dodao je kako na tom putu očekuje pomoć prijatelja, napose onih koji imaju iskustva i znanja.

– Hvala našem prijatelju premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću što je i ovoga puta svojim dolaskom potvrdio da BiH nema većeg zagovaratelja od Republike Hrvatske na europskom putu – rekao je Kordić.

Zahvalio je i prijateljima iz Srbije, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji je jučer u Mostar sletio prvim letom izravno iz Beograda.

– Uz četiri središta: Zagreb, Rim, Muenchen i Beograd, Mostar sada postaje povezan s Europom i cijelim svijetom, a to nam stvara pretpostavke da Međunarodna zračna luka Mostar bude snažan pokretač razvoja Mostara i Hercegovine – dodao je mostarski gradonačelnik.

Kordić je istaknuo kako je Mostar danas u brojnim segmentima primjer i predvodnik pozitivnih procesa u Bosni i Hercegovini.

– Mi želimo biti predvodnici BiH na europskom putu, biti otvoreni grad i promovirati ga i pozicionirati kao mjesto u koje se isplati investirati. Uz političku stabilnost, zakonska rješenja koja će poticati dolazak kapitala, uz bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, prirodne ljepote i zemljopisni položaj te vrijedne i kreativne ljudi, našu nacionalnu različitost kao našu prednost i bogatstvo, smatram da u tome možemo uspjeti – zaključio je Kordić.

Vučić pozvao na povećanje trgovinske razmjene

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također se u svom govoru osvrnu na otvaranje zračne linije između Beograda i Mostara.

– Neće to lako ići, ali siguran sam da će za godinu ili dvije to biti jedna od najboljih linija koju će Hercegovina imati sa svijetom, ali jednako važna linija za Srbiju i Beograd – kazao je.

Istaknuo je kako je Međunarodni sajam gospodarstva Mostar tradicionalno dobro mjesto na kojem lideri regije mogu razgovarati o svim temama.

– Imao sam kratak razgovor s premijerom Plenkovićem i on mi je ukazao na jednu stvar, neću da govorim o našim primjedbama prema drugim (kojih ima mnogo), ja ću govoriti što su primjedbe na naš račun i pokušat ćemo ono što je normalno i razumno ispraviti i popraviti, iako ja nisam imao takvu vijest, da su napadnuti neki hrvatski novinari u Pančevu. To je nedopustivo i nigdje u regiji se ne smije takvo što događati – kazao je Vučić.

Pozvao je na više dijaloga te jaču ekonomsku suradnju.

– Nadam se da ćemo imati više iskrenosti jedni prema drugima jer vjerujem da zajednički možemo živjeti i napredovati još brže, jer nismo lošiji od svih drugih koji bi, na kraju krajeva, da nam budu tutori i mentori. Uvjeren sam da možemo puno toga zajednički uraditi u narednom periodu i pozivam sve kompanije iz Srbije da surađuju s partnerima iza Bosne i Hercegovine, iz oba entiteta, s Hrvatskom, da nastavimo uvećavati našu trgovinsku razmjenu jer to može koristiti jednima i drugima – poručio je predsjednik Srbije.

Krišto: Mostarski sajam pokretač ekonomskog razvoja

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto rekla je kako je Sajam gospodarstva postao brend Mostara, ali i snažni pokretač, kako ekonomskog razvoja Mostara, tako cijele Bosne i Hercegovine, pa i regije.

Dodala je da partnerstvo s Republikom Hrvatskom nije izraz samo dobrih političkih odnosa i snažne gospodarske povezanosti, već je zapravo potvrda zajedničke težnje da se „kroz razmjenu znanja i iskustava dodatno osnaži suradnja dviju zemalja“.

– Naravno, jačanje naše suradnje i sa zemljama regije također je od iznimne važnosti za međusobne odnose. Potvrda toga svakako jeste jačanje i otvaranje redovne avionske linije koju smo jučer službeno otvorili između Beograda i Mostara što predstavlja, ne samo povećanje mobilnosti, nego je i simbol vizije u kojoj granice postaju sve manje važne, a suradnja i zajedništvo su zapravo ključni za napredak – rekla je Krišto.

Iskoristila je priliku naglasiti kako su u proteklih nešto više od godinu dana, zahvaljujući politici dijaloga i konsenzusa, napravljeni značajni iskoraci u radu bh. institucija što je rezultiralo otvaranje pregovora BiH s EU.

– Time smo otvorili novo poglavlje europske budućnosti, ali stvorili smo i pretpostavke za ekonomski napredak naše zemlje. Uvjerena sam da ćemo nastaviti reformski proces uz međusobno uvažavanje i dijalog, u interesu opstojnosti, sigurnosti i europske budućnosti BiH, države jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive – rekla je predsjedateljica Vijeća ministara BiH.

Nedopustivo je vođenje „alibi politike“, dodala je, naglasivši da domaći politički akteri moraju preuzeti odgovornost i donositi odluke kroz institucije i tijela vlasti u BiH, poštujući ustavnu strukturu i nadležnosti svih razina.

– Neka i ovaj sajam bude inspiracija i poticaj za sve nas da u svijetu koji se neprestano mijenja ostanemo otvoreni za nove ideje koje nam se pružaju, iskoristimo prilike i nastavimo zajedno raditi na stvaranju sinergije koja će nas sve voditi ka prosperitetnoj budućnosti – zaključila je Krišto.

Plenković o povezanosti Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Sajam je otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković koji je tom prigodom kazao kako prisustvo brojnih hrvatskih tvrtki na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru pokazuje blisku povezanost Hrvatske i BiH koja se, u gospodarskom smislu, najbolje manifestira na Mostarskom sajmu.

Po njegovim riječima, trgovinska razmjena između dvije zemlje prošle godine bila je nešto manja od 4 milijarde eura.

– BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih firmi. Isprepletenost i povezanost naših dviju država, geografska i svaka druga, je takva da praktično nema važnog prometnog pravca, a da nije vezan za naše dvije države i stoga želim da se što prije izdefiniraju preostali dijelovi koridora Vc koji će od Budimpešte, preko Osijeka pa do Ploča, povezati naše dvije zemlje kroz taj europski pravac – kazao je Plenković.

Hrvatski se premijer osvrnuo i na projekt Južne plinske interkonekcije.

– Želimo da taj strateški, energetski projekt, ugleda svjetlo dana. Hrvatska je spremna financijski ga podržati i zato želimo da se unutar BiH postigne dogovor, koji će uvažiti strateške interese svih, a posebice Federacije i hrvatskog naroda unutar Federacije BiH – poručio je Plenković.

Plenković je svim političkim akterima i svim građanima BiH čestitao dobivanje zelenog svjetla za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom.

– Značaj te odluke je dalekosežan. On definira reformski put i budućnost BiH, europski put sva tri konstitutivna naroda i svih građana u BiH i meni je iznimno drago što se to dogodilo na temelju vaših zasluga, na temelju provedenih reformi, na temelju napora koje ste učinili u proteklih godinu dana. Ta dinamika je toliko važna i dobra, i želim da je zadržite, da krenete u velike zahtjevne, reformske i transformativne procese za cijelu zemlju – kazao je hrvatski premijer.

Istaknuo je da je isti reformski put u proteklih 20 godina prošla Republika Hrvatska.

– Svjesni smo koliko je taj put zahtjevan, ali u konačnici iznimno koristan, i za jačanje pravnoga sustava, i za jačanje gospodarstva, usvajanje temeljnih, ali i univerzalnih vrijednosti na kojima europski projekt počiva – kazao je Plenković, dodavši kako će BiH na tom putu imati ogromnu podršku Republike Hrvatske.

Po njegovim riječima, vrata proširenja EU su ponovno otvorena i BiH sada mora sustići druge zemlje koje su otišle dalje, navodi Večernji list BiH.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 16 Travanj 2024 13:49
 
index Instagram400x230 youtube