Danas i sutra u 11. izbornoj jedinici izbori za Hrvatski sabor: Ovo su biračka mjesta u BiH

Birači u BiH i dijaspori danas i sutra glasuju na izborima za Hrvatski sabor. Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, izbori u inozemstvu održavaju se u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Donosimo adrese i lokacje birališta gdje će se danas i sutra održavati izbori na teritoriju Bosne i Hercegovine:

1. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu – izvan prostorija predstavništva, na adresi: Franjevački međunarodni studentski centar, Zagrebačka 18, Sarajevo.

2. Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru – izvan prostorija predstavništva, na adresi: Kampus Sveučilišta u Mostaru, Matice hrvatske bb, Mostar. Na fotografijama ispod pogledajte raspored po biračkim mjestima na Ekonomskom i Filozofskom fakultetu.

Biračka mjesta na Ekonomskom fakultetu u Mostaru
Biračka mjesta na Filozofskom fakultetu u Mostaru

3. Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci – u prostorijama predstavništva, na adresi: Milana Karanovića 1, Banja Luka

4. Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli – izvan prostorija predstavništva, na adresi: Hrvatski kulturni centar “Sv. Franjo”, Stari grad 2, Tuzla

5. Konzulat Republike Hrvatske u Livnu – izvan prostorija predstavništva, na adresi: Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić”, Župana Želimira 19, Livno

6. Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu – izvan prostorija predstavništva, na adresi: Osnovna škola Vitez, Josipa Kurevije 2, Vitez

7. Konzulat Republike Hrvatske u Orašju – izvan prostorija predstavništva, na adresi: Sportski kulturni centar, Osma ulica broj 66, Orašje.

Navedena birališta na teritoriju BiH bit će otvorena za glasovanje svim državljanima RH dva dana, 16. i 17. travnja 2024., od 7 do 19 sati..

Kako pravilno glasati?

Na biračkom mjestu svaki će birač dobiti glasački listić na kojem će biti sve izborne liste koje se natječu u njegovoj izbornoj jedinici, a ispod naziva liste bit će i popis svih 14 kandidata koji se nalaze na listi.

Na glasačkom listiću treba zaokružiti redni broj ispred jedne listea na toj listi može se zaokružiti i redni broj ispred imena jednog kandidata s te liste. U tom slučaju glas će biti važeći i za listu i za jednog kandidata s te liste.

Ako se zaokruži samo redni broj ispred imena jednog kandidata, tada će glas biti važeći za tog kandidata i za listu na kojoj se on nalazi.

Kada je glasači listić važeći?

1. Ako birač zaokruži samo redni broj ispred naziva liste, glasački listić važeći je za listu.

2. Ako birač zaokruži redni broj za jednu listu, a preferira kandidata s druge, listić je važeći i glas pripada listi, dok se preferencijalni glas kandidatu neće uvažiti.

3. Ako birač da preferirani glas za dva ili više kandidata na istoj listi, glasački listić važeći je za listu, dok se preferencijalni glasovi neće uvažiti.

4. Ako birač označi samo preferiranog kandidata s određene liste, listić je važeći i za listu i za kandidata.

Registracija birača

Aktivno se ne moraju registrirati birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste.

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, na dan izbora mogu glasovati u inozemstvu s potvrdom koju izdaje DKP Republike Hrvatske u inozemstvu.

Dakle, ukoliko i nemate osobnu iskaznicu Republike Hrvatske i niste se prethodno registirali, možete se registrirati na dan izbora. Sa sobom ponesite putovnicu. Ukoliko nemate putovnice, onda ponesite domovnkcu i osobnu iskaznicu iz BiH. Svi oni koji imaju hrvatsku osobnu trebaju je ponijeti. Ti birači su već registrirani.

 
index Instagram400x230 youtube