Kakvo nas vrijeme očekuje ovog proljeća

Prema raspoloživim prognostičkim materijalima klimatološko proljeće (1. ožujak – 31. svibanj 2024.) trebalo bi biti nešto toplije u odnosu na višegodišnji prosjek koji se odnosi na period 1981. - 2010. godine.

 Temperaturna odstupanja neće biti u toj mjeri izražena kao što su bila u prosincu ili veljači protekle zimske sezone. Vjerojatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se do 40 posto. Izgledno je da bi sva tri mjeseca mogla biti toplija, ili u
granicama prosjeka u odnosu na referentni niz. Veća temperaturna odstupanja se očekuju u sjevernim područjima Bosne i Hercegovine, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Proljeće 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije. Iako se očekuje nešto toplije vrijeme, nisu isključeni hladni periodi sa izraženim negativnim temperaturama zraka. Pojava mraza moguća je do treće dekade travnja. Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka

Ukupna sezonska suma padalina prema istim prognostičkim materijalima trebala bi u centralnim i većem dijelu južnih područja naše zemlje biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. Natprosječne sume padalina prognoziraju se na području Posavine i Semberije. 

Raspored padalina bit će neujednačen, a najmanje padalina prognozira se sredinom proljetnog perioda. Očekivane ukupne količine padalina trebale bi biti manje u odnosu na proljeće 2023. godine. Dostupni prognostički materijali po pitanju padalina, predviđaju ispod 40 posto vjerojatnoću ostvarenja prognoze.

Pojava snijega je izgledna, ali periode padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati. Iz FHMZ-a napominju da je prognoza padalina na duži vremenski period složenija i sa manjom vjerojatnoćom za uspješnost u odnosu na prognozu temperature.
 
index Instagram400x230 youtube