Pušenje po pravilima od svibnja 2024.

O tome što je do sada urađeno na pripremi primjene Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana u FBiH govorili su u ponedjeljak predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalnog ministarstva pravde i Zavoda za javno zdravstvo.

Tako je Adi Gujić iz Federalne uprave za inspekcijske poslove najavio da će inspektori pratiti pravilnike, izrada kojih će uskoro biti okončana i koji će ubrzo stupiti na snagu.

Pušenje dozvoljeno i u zdravstvenim ustanovama

– Radit ćemo nadzore zdravstvenih ustanova i zatvorskih jedinica. U pojedinim zdravstvenim ustanovama pušenje nije zabranjeno. To su socijalne ustanove, ustanove za osuđenike, ustanove za mentalno zdravlje. Tu će se napraviti odgovarajuće prostorije, rekao je.

Federalna uprava za inspekcijske poslove prošlog je tjedna dostavila akt svim inspekcijama da što više surađuju jer nemaju dovoljan broj inspektora za vršenje kvalitetnog nadzor.

– Predložit ćemo mješovite preglede zdravstvenog i sanitarnog inspektora. Moramo vidjeti kakvi će biti pravilnici i hoće li odgovarati važećim zakonima, dodao je Gujić, prema čijoj će ocjeni najveći teret pasti na županijske inspekcije u smislu nadzora kafića i restorana.

Bit će jasno naglašeno gdje su prostorije za pušače. Napomenuo je i da će kazna za fizička lica biti dosta manja te će se za prekršaj izricati korektivnu mjeru putem rješenja. Ne ispuni li ga se u određenom periodu, slijedi prekršajni nalog.

Vedran Marčinko, pomoćnik ministra za pravne poslove i EU integracije, je poručio da je objava Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhanskih proizvoda u ‘Službenim novinama FBiH’ prvi korak zaštite od duhanskog dima te predstavlja usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a, dok je Zakon usklađen i s konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije.

Marčinko je obrazložio da je sporo formiranje Vlade FBiH uzrok i usporenoj dinamici primjene Zakona, ali je sve, ipak, urađeno u predviđenim rokovima.

– Dva nacrta pravilnika su spremna, čeka se odobrenje ministra. To su pravilnici za posebne prostorije za pušenje te sadržaj i izgled zabrane pušenja i zabrane prodaje duhanskih proizvoda. Dva naredna pravilnika koja su još u izradi utječu na jedinstveno tržište u BiH, pojasnio je i dodao je u tijeku izbor najboljih ljudi iz federalnih ministarstava u Povjerenstvo koje će pratiti provedbu zakona, zaštitu kućanstva od duhanskog dima, a koje će podnijet izvješće Vladi FBiH o primjeni zakona.

Ocjena je Povjerenstva, dodao je Marčinko, da će puna provedba Zakona krenuti idućeg svibnja. Kako je istaknuo, prema pravilnicima, duhanske proizvode se neće smjeti prodavati u krugu od 100 metara od škole, dok će ugostiteljski objekti veličine do 50 četvornih metara birati jesu li za pušače ili nepušače, te će morati imati odgovarajuću ventilaciju. Objekti koji imaju veći od te površine mogu odvojiti dio u kojem se neće služiti hranu.

Naglasak na obrazovnim ustanovama

Aida Ramić Čatak, pomoćnica ravnatelja za medicinske poslove, voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo FBiH i federalna koordinatorica za kontrolu duhana pri Federalnom ministarstvu zdravstva, drži da je primjena ovog Zakona veliki doprinos javnom zdravlju.

– Često nam dolaze osobe s posljedicama korištenja duhana. Iz aspekta javnog zdravstva, Zakon pruža mogućnosti koje imaju druge zemlje koje su davno primijenile ovakve zakone. Primjenom Zakona, reduciramo trendove obolijevanja i smrti povezanih s pušenjem. Dokazano je da više od polovine pušača ima veći rizik za srčane i moždane udare, upozorila je Ramić Čatak i ukazala da se pooštrava kontrolu pušenja u javnim obrazovnim ustanovama.

– Nadamo se da ćemo prostorima bez duhanskog dima motivirati ljude reducirati svoju naviku na mjestima na kojima ugrožavaju zdravlje drugih, dodala je uz najavu pojačanog preventivnog djelovanja Zavoda za javno zdravstvo u obrazovnim ustanovama.

 
index Instagram400x230 youtube