Misija OSCE-a u BiH održala sastanak u Sarajevu u cilju žurnog rješavanja problema rodno-zasnovanog nasilja

Duboko suosjećajući s obiteljima žrtava nedavnih tragičnih događaja u Gradačcu, Živinicama i Bijeljini, Misija OSCE-a u BiH održala je sastanak u Sarajevu s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ministrima i predstavnicima državnih, entitetskih, Brčko distrikta BiH i županijskih vlasti, predsjednikom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, ministarstvima pravde i unutarnjih poslova, kao i predstavnicima institucija za rodnu ravnopravnost, u cilju žurnog rješavanja problema rodno-zasnovanog nasilja.

Navedenom sastanku nazočili su i predstavnici izvršne vlasti Županije Zapadnohercegovačke Vjekoslav Lasić, ministar pravosuđa i uprave te Mladen Bebek, ministar unutarnjih poslova.

„Kada se dogode tragedije poput onih kojima smo svjedočili u Gradačcu, Živinicama i Bijeljini, svi smo užasnuti i suosjećamo sa žrtvama i njihovim obiteljima. Takva reakcija je primjerena, riječ je o sasvim normalnoj ljudskoj reakciji, ali na žalost, reakcija nije dovoljna“, izjavio je ambasador Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH. Nadalje, kazao je da: „Mora doći do poduzimanja koraka koji će spriječiti slične događaje u budućnosti. Poduzimanje takvih koraka je moguće. Nasilje u obitelji je pošast koja pogađa svaku nacionalnu, vjersku ili jezičku skupinu širom ove zemlje. To je zajednički izazov koji zahtijeva zajedničko djelovanje.“

Susret više od 30 visokih predstavnika i predstavnica vlasti, agencija za provođenje zakona i stručnjaka i stručnjakinja iz oblasti rodne ravnopravnosti, poslužio je kao važna platforma za analizu manjkavosti sustava, razumijevanje razloga iz kojih žrtve često ne traže pomoć i rješavanje alarmantnog problema nedovoljnog prijavljivanja djela ove vrste, kako prenosi Misija OSCE-a u BiH u svom službenom priopćenju.

Sudionici sastanka suglasni su sa zaključkom da borba protiv nasilja u obitelji zahtijeva jednako složen odgovor, koji će biti pažljivo odmjeren, multidisciplinaran i istrajan, odgovor koji će uvažiti rodne specifičnosti, u središte pažnje staviti žrtvu i njene potrebe, te uvažavati prirodu traumatskog iskustva.

U skladu s time, dogovoren je niz zajedničkih obveza u cilju poduzimanja žurnih, strateških i sustavnih institucionalnih koraka, kako slijedi:
• Misija OSCE-a u BiH (Misija) odaje priznanje nadležnim tijelima na spremnosti da poduzmu sve potrebne mjere u cilju borbe protiv rodno-zasnovanog nasilja i nasilja u obitelji, uključujući tu i mjere jačanja relevantnog zakonskog okvira. U tom smislu, Misija želi istaknuti koliko je važno da Parlament Federacije BiH unaprijedi odgovarajuće političke i institucionalne odgovore u cilju borbe protiv nasilja u obitelji/rodno-zasnovanog nasilja, a naročito da donese izmjene i dopune Kaznenog zakona u cilju pune primjene Istambulske konvencije, te donese Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Misija je u potpunosti spremna na pružanje pomoći nadležnim institucijama Federacije BiH u tim aktivnostima.

• Prepoznajući već poduzete aktivnosti, Misija odaje priznanje entitetskim ministarstvima unutarnjih poslova na njihovoj spremnosti na realizaciju edukativnih obuka na policijskim akademijama koje djeluju u njihovom sastavu, uključujući tu i izvođenje edukativnih aktivnosti kroz uvođenje novih predmeta u program obuke, koji će buduće pripadnike policije osposobiti za brzo i efikasno postupanje u predmetima nasilja u obitelji i rodno-zasnovanog nasilja. Posebno želimo pohvaliti posljednje relevantne inicijative ministra unutarnjih poslova F BiH poduzete u ovom smislu. Misija će nastaviti pružati pomoć entitetskim ministarstvima u ovom procesu.

• Nadležna entitetska i županijska ministarstva unutarnjih poslova prihvaćaju obvezu da nastave planiranje i realizaciju obveznih aktivnosti specijalističke obuke za ovlaštene službene osobe u sastavu policije, što uključuje i suradnju s nadležnim ministarstvima pravde u cilju sudjelovanja tužitelja u aktivnostima obuke u okolnostima kada je to potrebno. Nadležna entitetska i županijska ministarstva unutarnjih poslova taj proces trebala bi okončati do kraja studenog 2023. godine. Misija OSCE-a u BiH se obvezuje na partnerstvo s nadležnim institucijama u cilju ispunjenja ove obveze.

• Županijska ministarstva unutarnjih poslova sa županijskim ravnateljima uprave policije prihvaćaju obvezu sudjelovati na sastancima nadležnih aktera koje će organizirati Misija i Ministarstvo unutarnjih poslova F BiH, u cilju izrade smjernica za postupanje policijskih službenika u predmetima nasilja u obitelji. Ove smjernice treba uskladiti s Pravilnikom F BiH o načinu provođenja zaštitnih mjera za počinitelje nasilja u obitelji koje su u nadležnosti policije, te dodatno prilagoditi specifičnostima policijskih struktura svake županije. Ovu aktivnost treba pokrenuti do sredine studenog i okončati do kraja 2023. godine.

• U bliskoj koordinaciji s Ministarstvom unutarnjih poslova F BiH, županijska ministarstva unutarnjih poslova obavezuju se na usklađivanje i pooštravanje važećih županijskih zakona i propisa o izdavanju dozvola, posjedovanju i kontroli vatrenog oružja, te uvođenje odredbi kojima će biti regulirano obvezno privremeno oduzimanje vatrenog oružja od počinitelja/iz domaćinstva po prijavi nasilja u obitelji. Postupak donošenja ovih izmjena propisa treba pokrenuti do kraja listopada 2023. godine. Tamo gdje su takve odredbe već na snazi, nadležna tijela obvezuju se da će osigurati efikasniju i usklađeniju primjenu ovih postupaka/instrukcija.

• Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV BiH) prihvaća obvezu osigurati efikasnu obuku u cilju unapređenja odgovora sektora pravosuđa na nasilje u obitelji, uključujući tu i obuku na temu adekvatne primjene važećih zakonskih odredbi. Misija se obvezuje pružiti podršku VSTV-u BiH u tom procesu.


Misija OSCE-a u BiH će organizirati pregledni sastanak do kraja studenog 2023. godine u cilju analize ostvarenog napretka u realizaciji prihvaćenih obveza, koje imaju za cilj prevenciju slučajeva rodno-zasnovanog nasilja i pružanje adekvatne podrške žrtvama.

(izvor: www.mpiuzzh.gov.ba)

30082023-osce-2.jpg

 
index Instagram400x230 youtube