U Mostaru i Grudama jučer svečano obilježena 30. obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne

U Mostaru i Grudama jučer svečano obilježena 30. obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne.
 

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, nakon čega je, u Galeriji kraljice Katarine, održan okrugli stol na temu „Krivotvorenje povijesti“.

Nakon Mostara, obilježavanje je u poslijepodnevnim satima nastavljeno u Grudama gdje su, na grobu prvog predsjednika HR HB Mate Bobana, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U crkvi sv. Kate služena je sveta misa za poginule, nestale i umrle branitelje te je održan svečani mimohod stjegova ratnih postrojba općine Grude.

Ispred spomenika poginulim braniteljima u Parku hrvatskih velikana u Grudama, odana je počast svim hrvatskim braniteljima, jer je ovo ujedno i Dan branitelja općine Grude.

Programu u Grudama nazočilo je visoko izaslanstvo dužnosnika zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kao i predstavnici brojnih braniteljskih udruga, a nazočnima su se obratili predsjednik Odbora za branitelje Općinskog vijeća Grude Jure Tomas, u ime utemeljitelja Hrvatske zajednice Herceg Bosne Anto Spajić, načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović.

Tamo gdje nije bilo organizirane Hrvatske Republike Herceg Bosne, hrvatski narod je raseljen, hrvatske svetinje su uništene. Na nama je danas zadatak da nekim drugim političkim sredstvima ostvarimo ono što je naš primarni cilj, zaštiti svakog Hrvata Bosne i Hercegovine, od Posavine, Središnje Bosne, do naše Hercegovine. Zajedno sa našom Republikom Hrvatskom napraviti prostor koji nam jamči da možemo integrirati svoja politička razmišljanja sa onim dijelom svijeta kojem se želimo približiti, naglasio je u svome obraćanju predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, dr. Dragan Čović.

Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini se organizirao najprije u Hrvatsku zajednicu, a potom u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu. Time je pokazao odlučnost, snagu i hrabrost u ostvarenju slobode u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti. Hrvatska Republika Herceg Bosna i njene institucije bile su jamac opstojnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, na što moramo biti ponosni.

 

 
index Instagram400x230 youtube