Izdato narančasto upozorenje zbog jakih pljuskova praćenih grmljavinom

Danas će jače naoblačenje sa zapada u poslijepodnevnim i večernjim satima usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu.

Moguće je i jače nevrijeme. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38°C.

Izdato narančasto upozorenje zbog jakih pljuskova praćenih grmljavinom

1.Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje:

Jači pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim udarima vjetra.

2.Područje, lokacija, za koju se izdaje upozorenje:
Hercegovina, zapad, jugozapad, centralna i istočna područja Bosne.

3.Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje:
28.08.2023. 17:00h do 29.08.2023. 04:00h.

4.Napomena:
Uz jače pljuskove lokalno može pasti 30-60 litara kiše po metru kvadratnom. Udari vjetra 50-70 km/h. Nevrijeme će se postepeno premještati sa zapada prema istoku zemlje.

5.Preporuke, mjere, prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija):
Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.
Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama!

U utorak, 29.08.2023., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina je u ranim jutarnjim satima. Tokom dana lokalni pljuskovi se uglavnom očekuju na području Hercegovine, jugozapadu Bosne i Krajini.

Vjetar većinom slab do umjerene jačine južnog smjera. Povremeno jakih udara vjetra može biti na zapadu, sjeverozapadu i djelomično u centralnim područjima Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C.

U srijedu, 30.08.2023., u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno sa pljuskovima praćenim grmljavinom. Vjetar slab većinom južnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25°C.

U četvrtak, 31.08.2023., u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno sa lokalnim pljuskovima, moguća je i slaba grmljavina. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C, na jugu zemlje do 26°C.

U petak, 1.09.2023., u Hercegovini mala do umjerena naoblaka. U Bosni oblačnije prije podne, a smanjenje oblačnosti se očekuje u drugom dijelu dana. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 29°C, stoji u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 28 Kolovoz 2023 11:51
 
index Instagram400x230 youtube