ŽZH: Učenike od 1. do 5. razreda na klupama će dočekati besplatni udžbenici

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj počet će u ponedjeljak, 9. rujna, a sve učenike od prvog do petog razreda osnovne škole dočekat će besplatni udžbenici.

Vlada ŽZH za tu stavku izdvojila 850.000 KM, a udžbenike će u škole dostaviti tri nakladničke kuće s kojima je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH potpisalo sporazume.

Cilj je osigurati besplatne udžbenike za sve osnovce

''Više puta sam ponavljao da ćemo ići s besplatnim udžbenicima od prvog do petog razreda, ali da će nastojanja ove Vlade biti osiguravati sredstva i u proračunima koji će se donositi sljedećih godina kako bismo pokrili od prvog do devetog razreda te na taj način barem malo olakšali i roditeljima i djeci. Na tom tragu su i neke druge mjere koje su već osjetne itekako i u proračunu za 2019. godinu gdje su uvećane stavke za subvencioniranje prijevoza učenika. Mislim da su to one konkretne mjere s kojima ćemo nastaviti, kako rekoh, da barem malo olakšamo, dakle u realitetu u okolnostima u kojima živimo, pogotovo najosjetljivijoj kategoriji društva, dakle djeci i njihovim roditeljima'', izjavio je za Bljesak.info ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH Toni Kraljević uoči početka 10. redovne sjednice Skupštine ŽZH.

Toni Kraljević - ŽZH: Učenike od 1. do 5. razreda na klupama će dočekati besplatni udžbenici

Visoke temperature pomjerile početak nastave

Iako nastava u devet županija Federacije BiH počinje 2. rujna, jedino će u ŽZH početi 9. rujna, a razlog su visoke temperature te nepostojanje klimatizacije u školama.

''Zbog klimatskih uvjeta i visokih temperatura nastava u ŽZH počet će 9. rujna, a ne 2. rujna kao u ostatku Federacije. I gledajući danas temperaturu na termometru u automobilu, baš sam sretna što sam odabrala ovaj datum. Temperature u učionicama s južnih strana u većini škola iznose 40 stupnjeva Celzijevih te se u tim uvjetima nastava ne može održavati pogotovo jer većina učionica nije klimatizirana'', izjavila je za Bljesak.info ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružica Mikulić uoči početka sjednice Skupštine ŽZH.

Mrvicu više upisanih učenika

Proteklih godina Županija Zapadnohercegovačka bilježila je negativan trend kada je u pitanju broj upisanih učenika koji je iz godine u godinu bio sve manji. Ministrica Mikulić nije željela reći točan broj upisanih učenika, no istaknula je da je tendencija pada broja upisanih stala.

''Neću vam govoriti o broju, ali je doslovno mrvicu više upisanih nego prošle godine. Sretna sam da je tendencija pada broja upisanih stala, nek stoji - dovoljno je. Ima mrvicu više nego prošle godine, pa će možda i prijeći u rast'', kazala je ministrica Mikulić te se dotaknula procesa nabavke udžbenika.

''Proces je bio težak, mukotrpan, čak i ružan u nekim momentima, ali nebitno. S obzirom da se postigao cilj koji je bio zacrtan donošenjem proračuna, naša djeca od prvog do petog razreda, naglasila bih da je uključen i peti razred, će u ponedjeljak dobiti besplatne udžbenike''.

U srijedu je spomenuto ministarstvo potpisalo sporazume s nakladničkim kućama. ''Ministarstvo je u srijedu potpisalo sporazum s nakladničkim kućama Logovita, Alfa i Školska naklada koje imaju obavezu u roku od sedam dana dostaviti udžbenike u škole'', zaključila je ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružica Mikulić u izjavi za Bljesak.info.

Ružica Mikulić - ŽZH: Učenike od 1. do 5. razreda na klupama će dočekati besplatni udžbenici

 
index Instagram400x230 youtube