Realnost radnika u BiH: Budi sretan što imaš posao

Posljednji slučaj fizičkog zlostavljanja izazvao je burne reakcije i izvan naše zemlje, pa se postavlja pitanje što se treba dogoditi da nadležni konačno adekvatno reagiraju i zaštite radnike?

Neisplaćivanje plaće, neplaćanje prekovremenih sati, otkazi u slučaju trudnoće, ucjene, mobing, nezakoniti zahtjevi poslodavaca, sve je ovo realnost radnika u Bosni i Hercegovini.

Radi i dnevne i noćne smjene. Plaću ne smije tražiti, jer, kažu, budi sretan što imaš posao. Ukoliko se požali zbog prekovremenog rada, može čak i biti ucijenjen, trpjeti psihičko zlostavljanje ili čuti onu famoznu rečenicu: „Ako ima bolje idi“. Često iako ostane i bez zarađenog novca, gubi i vrijeme i dostojanstvo. Zvuči poznato? Da, zvuči mnogima koji se zbog straha i dalje ustručavaju tražiti pomoć i javno progovoriti.

Za 10 mjeseci Radnički pokret je zaprimio preko 8.000 prijava putem maila, gdje smo mi pokrenuli veliki broj postupaka prema sudu i ostalim organima. Dosta tih prijava smo riješili direktno sa poslodavcem, ističe Dražan Pejaković iz Udruge građana „Radnički pokret“.

Da su prava radnika samo na papiru jednoglasni su i građani na ulicama, izvještava BHRT. Ukoliko mu je narušeno bilo kakvo pravo, radnik se može javiti Radničkom pokretu, gdje će dobiti čak i pravnu pomoć, ombudsmanima, sudovima, inspekcijama, ali i Savezu samostalnih sindikata, iz kojeg navode da će slučaj u Jablanici pokrenuti mnoga pitanja.

Ovo je jedan početak onoga što ćemo dobivati u narednom periodu kada će se zahvaljujući ovoj našoj kolegici, nažalost zbog onog što joj se dogodilo, i drugi odlučiti da izađu i javno kažu sa čime se sve suočavaju na radnim mjestima, tvrdi predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Iako Zakon o radu Federacije štiti prava, odvjetnik Ajanović navodi da stvara i konfuziju i daje kratke rokove, a mnogi radnici nisu ni upoznati s tim. Iako je sporni član koji je regulirao obavezu radnika da se prvo obrati poslodavcu za ostvarivanje prava, za koje smatra da mu je povrijeđeno, izmijenjen, problem je i dalje prisutan.

Poslijednja izmjena danaPetak, 11 Kolovoz 2023 16:23
 
index Instagram400x230 youtube