U ŽZH odobrena 33 zahtjeva za biomedicinski potpomognutu oplodnju

Zavod za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke odobrio je 33 zahtjeva za biomedicinski potpomognutu oplodnju tijekom 2022. godine.

Riječ je o ukupnom iznosu od 120.000 KM, čije troškove je, sukladno zakonskim propisima, od 1. siječnja 2023. godine preuzeo Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, stoji u izvješću ZZO ŽZH koje je 15. lipnja usvojila Vlada ŽZH na svojoj desetoj sjednici.

Trenutačno se u sustavu ovlaštenih zdravstvenih ustanova za biomedicinski potpomognutu oplodnju nalazi osam zdravstvenih ustanova, a postupci se financiraju iz proračuna Federacije BiH.

Iako ne postoje službene statistike, procjenjuje se da između 15 i 20 posto parova u BiH ima problema sa začećem.

Njima je jedina nada za ostvarenje potomstva medicinski potpomognuta oplodnja, što je vrlo skup i za veliki broj tih parova financijski nedostupan postupak.

Zbog svega navedenoga, Vlada Federacije BiH je prije nekoliko godina donijela Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom te je zahvaljujući njegovim izmjenama i dopunama, koje su usvojene prošle godine, od početka 2023. svim parovima na području FBiH osiguran jednak pristup besplatnim uslugama BMPO.

Godišnje će se iz federalnog proračuna za BMPO izdvajati oko 10 milijuna KM. Navedeni iznos znači da bi pristup BMPO-u godišnje trebalo imati oko 1.500 parova, što pak ovisi o kapacitetima zdravstvenih ustanova.

 
index Instagram400x230 youtube