Čapljina: Obilježana 31. obljetnica oslobađanja vojarne

U Čapljini je upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća povodom obilježavanja 31. obljetnice oslobođenja vojarne u ovom gradu na jugu Hercegovine.

Vojarna u Čapljini prva je oslobođena vojarna u cijeloj BiH, a tim činom spriječen je prodor JNA i pridruženih srpsko-crnogorskih rezervista sa već zauzete Dubravske visoravni preko Čapljine do južnih dijelova Republike Hrvatske.

Ovdje su, istaknuto je na skupu u Čapljini, udareni temelji obrane BiH, ali i južnog dijela Hrvatske.

Na skupu je istaknuto kako se na ovom mjestu počeo lomiti i koncept stvaranja velike Srbije, koji se provodio preko JNA i pridruženih agresora.

U akciji oslobađanja vojarne, koju je predvodio legendarni zapovjednik Božan Šimović, a koja danas nosi njegovo ime, poginula su četiri pripadnika hrvatskih postrojbi.

U akciji je sudjelovala postrojba Ludvig Pavlović sa pridruženim postrojbama iz Čapljine i Ljubuškog. Prilikom akcije 17 pripadnika postrojbe je ranjeno.

U krugu vojarne Božana Šimovića okupila su se tako danas brojna izaslanstva koja su položila vijence i zapalila svijeće, kako za Božana Šimovića, tako i za ostale branitelje koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Sveta misa za poginule i pokojne branitelje služena je u kapelici sv. Mihovila, u krugu vojarne.

 
index Instagram400x230 youtube