Financijska izvješća pokazala: FBiH dobila jedno veliko i 14 srednjih poduzeća

Fnancijsko informatičkoj agenciji Federacije Bosne i Hercegovine polugodišnja financijska izvješća za prvih šest mjeseci 2019. godinu dostavilo je 3.170 pravnih osoba, koje su obveznici predaje polugodišnjih financijskih izvješća.

Prema odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosne i Hercegovine, pravne osobe koje su razvrstane u velika i srednja, dužne su sastavljati i prezentirati polugodišnja financijske izvješća u zakonski propisanom roku.

Prema analizi koju je napravila FIA polugodišnja financijska izvješća dostavilo je 3.055 gospodarskih društava, 45 udruženja, 32 financjske institucije, dva proračunska korisnika, 10 fondova i 26 osiguravajućih kuća, piše Indikator.

„U odnosu na predana godišnja financijska izvješća ustanovili smo da je 14 malih gospodarskih društava ispunilo uvjete i sada se vode kao srednja gospodarska društva, dok je jedno gospodarsko društvo koje se prošle godine vodilo kao srednje, prema zakonskim odredbama sada postalo veliko gosdrpodarsko duštvo. Imajući u vidu činjenicu da stalno unapređujemo kvalitetu podataka u registru financijskih izvješća, 18. srpnja ove godine, na osnovu ustanovljenih propusta, poslali smo opomene na adrese 1.526 gospodarskih društava. Od ukupnog broja poslanih opomena, 1.431 dostavljena je na adrese gospodarskih društava koja nemaju kontinuitet, odnosno, nisu redovito predavala polugodišnja financijska izvještća za 2017. i 2018. godinu. Također, na adrese 95 obveznika dostavljena je opomena za pogrešno iskazivanje podataka u financijskim izvješćima “, kaže direktor FIA-e Esad Mahmutović.

Direktor FIA-e naglašava da su rezultati provedenih aktivnosti vrlo zadovoljavajući, osobito ako ima ima u vidu ostvareni efekat otklanjanja anomalija u Registru financijskih izvješća u FIA-i.

 
index Instagram400x230 youtube