FMON organizira okrugli stol o arheološkoj baštini Hercegovine

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, u suradnji s muzejskim ustanovama u Hercegovini, u srijedu, 26. listopada s početkom u 11 sati, organizira okrugli stol na temu – „Arheološko naslijeđe Hercegovine – istraživanje, prezentacija i promocija“.

Skupu, koji će se održati u amfiteatru Kosača u Mostaru, nazočit će predstavnici Studija arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i muzejskih ustanova u Hercegovini.

Tako će Studij arheologije na Sveučilištu u Mostaru, od osnutka do danas, predstaviti izv. dr. sc. Tino Tomas, dok je izv. dr. sc. O arheološkoj baštini ljubuškog kraja govorit će Mirko Rašić, iz istog studija i arheolog-djelatnik institucija Grada Ljubuškog.

Ujedno, muzejske ustanove predstavit će: Dražena Džeko, ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno, koja će predstaviti i arheološka istraživanja na području Livanjskog polja i mr. Ivana Grujić, arheolog-kustos i direktorica Muzeja Hercegovine u Trebinju, koja će govoriti o arheološkim istraživanjima na području istočne Hercegovine, i mr. Edin Mulović, viši kustos, voditelj Odsjeka za arheologiju Muzeja Hercegovine Mostar.

Kako stoji u priopćenju, moderator će biti dr. sc. Goran Karanović, iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

“Namjera nam je ovim skupom skrenuti pozornost na bogatstvo, ali i raznolikost kulturno-povijesne baštine naših prostora. Naime, područje Hercegovine već je odavno poznato domaćoj i međunarodnoj znanstvenoj javnosti po svojim neprocjenjivi arheološki nalazi iz različitih razdoblja ljudske povijesti“, kaže mr. Jasmin Branković, pomoćnik ministra znanosti i tehnologije.

No, dodaje također, potrebno je da znanost i struka otvore put za pokušaj pronalaženja odgovora na mnoga pitanja koja se, za sada, u velikom broju slučajeva temelje samo na teorijama, stoga je potrebno omogućiti njihovo daljnje stručno usavršavanje. te znanstvenu obradu i prezentaciju u javnosti, ali i nastavak sustavnih arheoloških istraživanja na ovom području i korištenje rezultata u kulturne, obrazovne i znanstvene svrhe.

Također podsjeća da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdvaja značajna sredstva za oblast nauke i istraživanja, pa tako i za projekte iz oblasti arheologije i arheoloških istraživanja u Federaciji BiH.

Riječ je o različitim potpornim programima i projektima, kao što su potpore za provedbu znanstveno-istraživačkih projekata i terenskih istraživanja, nabava opreme, organizacija i sudjelovanje na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima, tiskanje monografija i časopisa te potpora znanstvenom usavršavanju na poslijediplomskim i doktorski studij, kao i za studijske ekskurzije studenata arheologije u zemlji i inozemstvu.

Kada je riječ o visokoškolskim i znanstvenim institucijama, potporu su dobili, prije svega, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine i druge muzejske ustanove u Federaciji BiH, odsjeci za arheologiju Filozofskog fakulteta u Mostaru i Sarajevo, te Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Uz to, potpomognut je samostalni izdavački i publicistički rad istraživača u području arheologije, a posebno je važno sudjelovanje studenata u istraživačkim i znanstvenim projektima, što je izuzetno vrijedno zbog njihove konkretne terenske prakse i daljnjeg stručnog i znanstvenog usavršavanja.

„Priča o arheologiji na tlu Hercegovine svjedoči o brojnim arheološkim nalazištima i značajnim arheološkim nalazima koji potvrđuju bogatstvo i raznolikost kulturno-povijesne baštine. Stoga će Ministarstvo nastaviti podupirati istraživačke i znanstveno-popularne projekte, koji bi trebali pozitivno utjecati na ukupni položaj i značaj arheologije ne samo u Hercegovini, već i u cijeloj državi, te otvoriti mogućnost našim mladim istraživačima za daljnje usavršavanje i stjecanje novih znanja“, kaže mr. Jasmin Branković, istaknuvši važnost ovih aktivnosti za razvoj turističkih, infrastrukturnih i gospodarskih potencijala te ukupne kulturne ponude ovih prostora.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 25 Listopad 2022 09:16
 
index Instagram400x230 youtube