U Hercegovini “cvjeta” nova poljoprivredna grana - maslinarstvo

U Hercegovini se u posljednjih nekoliko godina krenula sa sadnjom i uzgojem maslina, te proizvodnjom maslinovog ulja. 

Maslinovo ulje iz Hercegovine još ne ide u prodaju vani, ali pioniri proizvodnje Radovan Vukoje iz Trebinja, Dragan Mikulić iz Ljubuškog i Manastir “Tvrdoš” već imaju svoje maslinovo ulje koje nude na prodaju turistima, ali i domaćim koji dođu u posjetu.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH  za UNU su kazali kako još nije uplaćena članarina za Svjetsku organizaciju maslinara, ali da će ovih dana biti.

Uskoro i članstvo u Svjetskoj organizaciji maslinara

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za UNU je ranije rekao da je BiH  pripremila sve kako bi postala član ove organizacije  kako bi i BiH imala pristup fondovima i mogla razvijati ovu privrednu granu.

Hercegovci uzgajaju uljarice 

Radovan Vukoje, jedan od za sada, rijetkih proizvođača maslinovog ulja u BiH, za UNU kaže da je maslina jedna od mediteranskih biljaka koja u Hercegovini daje odlične rezultate i koja je definitivno odlična za uzgoj u Hercegovini.

“Mi smo se opredijelili za uzgoj uljarica koje su već popularne na sjeveru Italije, u Istri, to su sorte “pendolino”, “buža”, “bjelica”, “frantojo” i  one su nam dale prve plodove prije osam godina. Možemo da kažemo da imamo jako pozitivna iskustva. Tisuću stabala pod zasadom maslina i one su za sada još uvijek mlade biljke s nekih 30, 40 posto kapaciteta roda, ali što se tiče samog kvaliteta, dobili smo izuzetno dobra ulja. Tako da na tim nekim prvim degustacijama visoko su ocijenjena naša ulja”, rekao je Vukoje.

Kvalitetno maslinovo ulje prodaju u maloprodaji

Tvrdi da bi maslina kao biljka u Hercegovini sigurno mogla da bude rame uz rame s vinovom lozom u budućnosti kao jednom od najbitnijih mediteranskih kultura u Hercegovini.

Ističe da bi im puno značio pristup Svjetskoj organizaciji maslinara jer sva europska poljoprivreda je jako subvencionirana.

“Ako bi željeli da pratimo najbolje svjetske proizvođače i regione, morali bi da budemo u članstvu ove organizacije”, kaže Vukoje.

Dodaje da ulje koje proizvode je u maloprodajama u sklopu vinarija i  prodavnica i da jako veliki broj turista koji posjeti vinske ceste Hercegovine konzumira ulja  i zadovoljni su kvalitetom.

Ističe da je i manastir “Tvrdoš” krenuo sa sadnjom.

 
index Instagram400x230 youtube