Najnovije tjedne prognoze nikakav ozbiljan nalet dugotrajne vrućine, ni ljeta ne vide do početka jeseni??

Narednih dana mogli bi regiju podjeliti, vremenski gledano na dva dijela: Prvi je promjenjiviji, a drugi sunčaniji.

Promjenjivo vrijeme uz sunčana razdoblja, te povremenu kišu i grmljavinske pljuskove nastavilo bi se na kopnu Hrvatske, većem dijelu Srbije, u Bosni, sjeveru Crne Gore, sjeveru, sjeveroistoku i sjeverozapadu Hercegovine, zaleđu Dalmacije te ponegdje na jugozapadu, zapadu i sjeverozapadu Makedonije.

Lokalno je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme uz grad, jaku grmljavinu, prolazno jak vjetar i obilne pljuskove.

S druge strane, više sunčana vremena u toku sutrašnjeg dana, uz prave ljetne temperature zraka treba očekivati na Jadranu, jugu i jugoistoku Hercegovine, zatim Crnogorskom primorju i priobalnim dijelovima Crne Gore.

Temperature u skladu s dobom u godini, tako da će se jutarnje vrijednosti u Srbiji, kopnu Hrvatske, Bosni, sjeveru i srednjem dijelu Crne Gore i sjevernoj Makedoniji kretati uglavnom od 12C do 22C. 
Najviše dnevne temperature će se kretati uglavnom od 22C do 31C.

U Hercegovini, obalnim i priobalnim dijelovima Crne Gore, Jadranu jutarnje temperature će se kretati uglavnom od 17C do 24C, a najviše dnevne od 26C do 32C ili 33C.

Idućih dana zapuhati će slab do umjeren zapadni, jugozapadni i jugoistočni vjetar, kao nagovještaj novog pogoršanja, uz kojeg bi lokalnih pljuskova, grmljavina i grmljavinskih oluja moglo biti i u Hercegovini, zatim sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Uglavnom se to odnosi na petak dijelom i subotu.

Pokoji pljusak uz grmljavinu moguć je na jugu Hercegovine, južnoj Dalmaciji, Crnogorskom primorju, te jugozapadu sjeverne Makedonije, iako će se u ovim područjima generalno zadržati povoljnije odnosno stabilnije vrijeme.

Gledajući tjedne prognoze i analizizirajući odstupanja temperatura i oborina, kako nad većim dijelom Europe, tako i u našoj regiji, onda se ni po najnovijim prognozama ne trebamo nadati dugotrajnoj stabilizaciji vremena, a bome ni dugotrajnoj velikoj vrućini do početka 9. mjeseca. ( Izvor: ECMWF )

Najnovije tjedne proognoze ukazuju na nastavak relativno ugodna, štoviše i razmjerno hladnog vremena za doba godine u većem dijelu naše regije.

Uz to atmosfera će biti razmjerno nestabilna, tako da će pljuskovi, grmljavine, i lokalne jake grmljavinske oluje uz nerijetko obilne oborine biti česta pojava nad većim dijelom Balkana.

Nešto bolje s vremenom mogla bi proći Dalmacija, Hercegovina i Crnogorskom primorje, no zasigurno će se na lokalne nepogode upozoravati i u ovim područjima.

Pogledajte temperaturno odstupanje u Europi, ljeto će uglavnom dominirati nad jugozapadu i dijelom zapadne Europe, s druge strane golemo negativnno odstupanje dominira nad sjeveroistokom, sjeverom i istokom Europe.

Što se naše regije tiče iskreno se nadam da će se neke konkretnije promjene u prognozama dogoditi u narednim danima, jer mnogi planiraju godišnje odmore u 8. mjesecu.

Ukoliko se neke konkretnije promjene u prognozama ne dogode, čini se da će 8. mjesec biti sve, samo najmanje onakav na kakav smo navikli, a on je znao i toplinske rekorde obarati kroz prošlost.

 
index Instagram400x230 youtube