Uzroci i posljedice Izvještaja EK o Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina  je dobila najgore ocjene u Izvještaju  Europske komisije kada je  u pitanju stanje u zemlji.

Zabrinjavajuće je što nitko od glavnih političkih  čelnika i nije odreagirao na navode iz izvještaja. Europa je konstatirala probleme, međutim nepoznanica je hoće li se aktivnije uključiti u rješavanje tih problema ili će se, kao i do sada, sve svesti na upozorenja da se nešto  treba uraditi.

Stanje u BiH katastrofalno.I nije to novost za bosanskohercegovačke građane. Nije ni za Europu, ali potvrdila nam je i napismeno. Kada je u pitanju paket proširenja za iduću godinu, daleko smo od toga. Ocjena - nedovoljan jedan. 

NERZUK ĆURAK, profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA 
 
"Izvještaj je negativan, a trebao je biti još gori". 
 
A može li gore? Ispunjavanje 14 ključnih zadataka je prioritet, reći će naši  političari, ali stanje u praksi daleko od toga. Slab učinak zakonodavne i  izvršne vlasti zbog političke polarizacije i pandemije, a upozoravaju nas i da Ustav BiH krši konvenciju o ljudskim pravima usprkos presudama u predmetu Sejdić i Finci. Nema napretka ni u poboljšanju izbornog okvira u skladu sa europskim standardima. Europa je dala do znanja da nazadujemo ali, koliko nerad naših institucija vlasti upravo ide u korist samoj Europi? 
  
ZIJAD BEĆIROVIĆ, direktor IFIMES-a 
 
"Ovaj izvještaj je odličan povod EU da  i dalje može  naći sebi obrazloženje  i sama sebi objasniti da ne želi proširenje,da ne želi ove zemlje  u članstvo Europske unije, što je vidljivo jer se ne zna kada će biti proširenje". 
 
A tome je pogodovala naša realnost. Vječita borba da se ne upuštamo u  borbu protiv korupcije ili organiziranog kriminala. Naznačili su nam i da nazadujemo u oblasti javnih nabavki, te se primjenjuju povlašteni tretmani za pojedine ponuđače. A sve kreće od toga da, kako se i navodi u izvještaju, nedostaje posvećenost političkih aktera za reformu pravosuđa ili jačanje pravosudnog sistema. 
  
SVETLANA CENIĆ, ekonomska analitičarka 
 
"Vidjeli ste da smo peti po organiziranom kriminalu.  Blago nama.  Tu mi prednjačimo, a ne prednjačimo ni po čemu dobrom i zato ostajemo zarobljena država kvazidemokracija i ostajemo siromašni,što pogoduje samo elitama. Samo je pitanje dokle". 

I što onda očekivati? Ima li Europa uopće želje i kapaciteta da ponudi rješenja političkom rasulu u BiH. Ako ne rješenja, da li onda neki vid ograničenja ili sankcija za one koji koče napredak ove države. 
  
ZIJAD BEĆIROVIĆ, direktor IFIMES-a 
 
"Sankcije jesu u interesu Europe i o tome se intenzivno raspravlja u suradnji  sa SAD-om, neke zemlje to blokiraju međutim može doći do sankcija SAD i ključnih država EU što je sasvim dovoljno, mada ne i da dođe do sankcija cjelokupne EU za pojedine zvaničnike iz BiH". 
 
Poseban dio Izvještaja odnosio se na migrantsku krizu. Tako, osim što ne  pomažemo sebi, ne pomažemo ni drugima. Vlasti zakazale i nisu uspostavile održiv sustav migracija, a kao epilog smo imali humanitarnu krizu prošle godine. Zato su nam ukazali da je neophodna bolja koordinacija  entiteta i županija u upravljanju migracijama, piše BHRT.

 
index Instagram400x230 youtube