Vremenska prognoza za HR i BIH [svakodnevna]

Danas u toku dana našu regiji čeka jače pogoršanje vremena uz kišu, pljuskove i grmljavine.

Lokalno je moguće izraženije olujno nevrijeme uz grad, jaku grmljavinu, jak i olujni vjetar i obilne pljuskove koji mogu ponegdje uzrokovati bujične poplave.

Zapuhati će umjeren do jak sjeverni vjetar, a u Hercegovini, Jadranu i Crnoj Gori do kraja dana jaka i vrlo jaka bura.

Idućih dana očekuje se promjenjivo vrijeme povremeno uz kišu i pljuskove, uglavnom u Bosni, Srbiji, sjevernoj i srednjem dijelu Crne Gore i sjevernoj Makedoniji.

Više sunčana vremena tokom nedjelje, ponedjeljka i utorka očekuje se na Jadranu, zatim obalnim dijelovima Crne Gore i Hercegovini.

Ipak i ovdje će još lokalno postojati uvjeti za kraktotrajnu kišu i pljuskove.

Puhati će umjeren sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu, Hercegovini i Crnoj Gori sutra dijelom i u ponedjeljak umjerena do jaka bura.

Kao što možete vidjeti na priloženoj slici, koja prikazuje odstupanje temperatura veliki dio ovog tjedna obilježiti će neprimjereno hladno vrijeme s obzirom na doba godine.

Jutarnje temperature će se idućih dana u Srbiji, sjeveru Crne Gore, kopnu Hrvatske i Bosni kretati od 9C do 18C, a najviše dnevne od 12C do 21C.

U Hercegovini, Jadranu, obalnim i priobalnim dijelovima Crne Gore jutarnje temperarure će se kretati uglavnom od 12C do 20C. Najviše dnevne od 19C do 27C.

Na drugoj slici koja prikazuje odstupanja oborina vidi se da je naša regija u zoni pozitvnog odstupanja, što bi značilo da veći dio idućeg tjedna Balkan čeka relativno nestabilno vrijeme.

Ipak vrijeme će se u drugoj polovini tjedna postepeno stabilizirati, a i temperature će porasti.

Naznake za povratak ljetnih vrućina postoje potkraj idućeg vikenda i u razdoblju od 22. do 30. 7.

Vidjeti ćemo hoće li to biti neke veće vrućine na koje će se upozoravati, ili umjerenije vrućine?!

Za sada se čini da one neće biti dugotrajne, jer prijeti nova jača promjena vremena i novo neprimjereno osvježenje uz česte grmljavinske oluje ponovno u prvoj polovini 8. mjeseca.

 
index Instagram400x230 youtube