Nastava na daljinu dovela bi do upitnosti regularnosti školske 2020./2021. godine

Posljednjih smo dana suočeni s najavom vraćanja izvođenja nastave na daljinu zbog, kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, trećeg vala pandemije korona virusa.

Podatci iz škola kazuju da je broj oboljelih učenika, kao i broj učenika u izolaciji zanemariv. Ti su podatci najbolji pokazatelj da su se u školama odgovorno primjenjivale sve mjere i da su učenici u školama sigurniji nego u obitelji i svomu okružju.

Djeca u školama nisu ugrožena, naprotiv, ugrožena su na okupljanjima i aktivnostima izvan nastavnog procesa.
Za istaknuti je da su učenici žrtve neodgovornog ponašanja odraslih i ponovnim bi uvođenjem nastave na daljinu bili dodatno kažnjeni.
Izvođenje nastave na daljinu nije i ne može biti adekvatna zamjena za,, živu riječ učitelja. To je pokazala analiza uspješnosti izvođenja nastave na daljinu za prethodnu školsku godinu koja je pokazala velike praznine u usvojenosti nastavnih sadržaja kod učenika.

Ovi pokazatelji upućuju na nesagledive i nepopravljive posljedice za nastavak obrazovanja učenika i na njihov psihofizički, emocionalni i socijalni razvoj.
Vraćanje izvođenja nastave na daljinu dodatno bi pogoršalo i ovako lošu situaciju i dovelo do upitnosti regularnosti školske 2020./2021. godine.
Da bi školsku godinu mogli završiti u zakonskom okviru, potrebna je nazočnost učenika na nastavi u točno propisanom broju nastavnih dana i sati, što je dosadašnjim načinom rada već ugroženo.
Ako se nastavni proces ne vrati u regularne okvire, bit će upitna regularnost šk.2020./2021.godine.

Zbog svega navedenog od Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa tražimo vraćanje cjelokupnog nastavnog procesa u zakonske okvire i zaštitu onih zbog kojih Ministarstvo i postoji, priopćili su iz Odbora za obrazovanje HDZ-a BiH HNŽ-a.

 
index Instagram400x230 youtube