Održana obuka u organizaciji Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH i Agencije za državnu službu BiH

Glavni tajnik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine mr Robert Vidović otvorio je u Sarajevu obuku državnih službenika o temi „Izrada i kontrola prethodne procjene utjecaja propisa za normativno-pravne propise koji se predlažu u plan aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine“.

U svom obraćanju je naglasio da je Europska komisija u svom mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji jasno prepoznala procjene utjecaja propisa na način da kažu da često ne postoje sveobuhvatne procjene predloženih propisa i napomenuo da je potrebno unaprijediti zakonodavne procedure i usvajanje propisa u ovom segmentu. Podsjetio je da je Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH središnje koordinirajuće tijelo postupka procjene utjecaja i da  kao takvo razmatra prijedlog plana normativno-pravnih aktivnosti institucije BiH, te da je dugo trebalo svima da na neki način prihvate određene promjene  koje su se desile prihvatanjem ovog procesa u našu legislativu, a još uvijek se čine napori da se proces postupka procjene približi svim institucijama BiH i da je i današnja obuka jedan dio tog mozaika koji Generalno tajništvo VMBiH želi ugraditi u ovaj proces.

Predavači na obuci u vezi s procjenom utjecaja propisa su bile Alma Muftić i Zumra Mališević, državne službenice Generalnog tajništva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Cjelodnevnoj obuci je nazočilo četrdesetak državnih službenika iz ministarstava i upravnih organizacija u sastavu ministarstava, koji su upoznati s propisima koji uređuju kompletiranje materijala za sjednicu Vijeća ministara BiH, nadležnostima Generalnog tajništva u procesu kontrole prethodne procjene utjecaja propisa za normativno-pravne propise koji se predlažu u plan aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine. Istodobno su obučeni kako popuniti obrasce koje kontrolira Generalno tajništvo, a koji su sastavni dio materijala koji se šalje Vijeću ministara BiH ili Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Navedenu obuku Generalno tajništvo Vijeća  ministara BiH je realiziralo uz stručnu i tehničku pomoć Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, koja je prepoznala važnost teme obuke, uz napomenu da će se obuka o istoj temi održati i u rujnu tekuće godine. 

Poslijednja izmjena danaPetak, 12 Srpanj 2019 18:04
 
index Instagram400x230 youtube