Hrvatska donijela nove odluke o granicama

Hrvatska je donijela novu odluka o granicama.

Nova odluka je usklađena s preporukama vijeća, popis država koji je sastavni dio odluke donosti će HZJZ a prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epid mjere što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negaitvan test i izolacija od 14 dana. Karantena se može skratiti na 7 dana ako osoba sama obavi PCR.

Zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena su posebna pravila te će isti moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti stožera bez testa.

Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz 3. zemalja imat će slične uvjete kao oni koji putuju iz EU, ali po dolasku iz 3. zemalja zbog neodgodivih razloga .- kao boelst pogreb, ulazak će se ograničiti na maksimalno 12 sati.

O hrvatskim državljanima u BiH i prelasku granice

Na novinarsko pitanje kakva će biti praksa prelaska granice hrvatskih državljana iz BiH prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku ministar Beroš istaknuo je kako su prošli put prilikom donošenja mjera jasno rekli da odluka ona ne vezuje za državljanstvo već za područje države iz koje se dolazi. Pitanje državljanstva tu nema nikakvu važnost već na kojoj je listi država, listi koju je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, istaknuo je.

Svega nekoliko regija u Europi ima dobru epidemiološku sliku, ostali su u crvenom, istaknuo je Božinović iz čega proizlazi kako će i za hrvatske državljane iz BiH i dalje biti potreban negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili potvrda o preboljenju Covida 19 u protekla tri mjeseca.

 
index Instagram400x230 youtube