Pripremite se: Stiže ledeni vikend u BiH, temperature padaju i do -10 stupnjeva

Pripremite što deblje jakne, šalove i rukavice, jer će se narednih dana temperature u nekim gradovima u BiH spustiti i do -10 stupnjeva Celzijusovih, kažu meteorolozi.

Objašnjavaju da nakon znatno toplije prve dekade siječnja, u narednim danima u naše krajeve stiže prava zima, svakog narednog dana temperature će se postepeno snižavati i neće imati pozitivnu vrijednost.

“U urbanijim područjima temperatura će već u petak ići do -10, pa i u subotu, a posebno u nedjelju. Od ponedjeljka bi trebalo doći do porasta temperature, ali ne porasta koji bi donio neku vrstu proljećnog vremena, nego samo povratak u normalu. Petak, subota i nedjelja bi trebali biti ledeni dani, a tada maksimalna temperatura ne dobije pozitivnu vrijednost”, rekao je za Nezavisne novine meteorolog Nebojša Kuštrinović.

Prema riječima Kuštrinovića, iako će zima biti toplija od višegodišnjeg prosjeka, možemo očekivati zračne mase polarnog porijekla te niske temperature.

“Po dugoročnim prognozama, koje su nezahvalne, predviđeno je da će opet krajem ovog mjeseca temperatura ići u vrijednosti koje govore o ledenim danima”, ističe Kuštrinović.

Meteorolog Nedim Sladić za N1 je rekao kako je pred nama najhladnije razdoblje ove godine, a na planinama se očekuju temperature i do -20.

“Vedrina neba, vjetar i svježina su tri faktora koja su ključna za intenzitet hladnoće u ovim danima”, pojasnio je Sladić.

 
index Instagram400x230 youtube