Stanovništvo BiH izumire

Prirodno kretanje stanovništva u Bosni i Hercegovini već petnaestak godina je i više nego porazno a ono što je još i gore od toga jeste što su brojevi iz godine u godinu sve lošiji i lošiji.

Izlaz i ambisa se ne vidi, vizije i strategija nema ali ima permanentne političke, pravne i ekonomske sigurnosti koja polako iz države tjera i one kojima ni na kraj pamet nije bilo da odlaze u inozemstvo ‘trbuhom za kruhom’.

Egzaktnih podataka o odlascima iz zemlje nema jer vlasti se svojski trude te podatke prikriti ali taj broj na godišnjoj razini sigurno nije ispod 50 tisuća osoba, a vjerojatno i veći. Tu je i prirodni priraštaj koji iz mjeseca u mjesec bilježi nove ‘debele’ minuse tako da mi na milijun i pol stanovnika mogli spasti i prije nego to predviđaju i one ‘najcrnje’ prognoze’.

Loše brojke

Agencija za statistiku BiH objavila je ovog mjeseca nove podatke o demografskim kretanjima iz kojih se ponovno zorno vide sve gore pobrojano.

– U BiH tijekom prvih devet mjeseci 2020. godine registrirano je 19.378 živorođene djece što u odnosu na isto razdoblje 2019. pokazuje pad broja živorođenih za 3,93 posto, a umrlo je 27.925 osoba, što u odnosu na isto razdoblje 2019. pokazuje pad broja umrlih za 0,21 posto, stoji u priopćenju. Konkretnije, prirodni priraštaj je u svih devet mjeseci prošle godine bio u velikom minusu čemu svjedoči da je najbolja situacija bila u srpnju s priraštajem od -575, a najgora u veljači -1.210. Ukupni prirodni priraštaj za razdoblje siječanj-rujan 2019. bio je -7.814. U prvih devet mjeseci ove godine imamo još i goru situaciju jer je priraštaj bio -8.547. Nažalost i ove godine brojevi su jako loši, pa i u godinu u kojoj je pandemija koronavirusa sigurno usporila trend iseljavanja demografska slika se dodatno pogoršala. Bez jasne populacijske politike, jasnih i provedivih mjera niti iduće godine sigurno neće biti ništa bolje. Devastirana ekonomija, nesigurnost radnog mjesta, male plaće i mirovine, loše obrazovanje, korupcije, nepotizam i klijentelizam samo su neke od pošasti zbog kojih dobar dio žitelja se ne odlučuje osnivati obitelj u BiH.

Sklopljeni brakovi

– Tijekom prvih devet mjeseci 2020. u BiH je sklopljeno 11.325 brakova, što u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. pokazuje smanjenje za 21,50 posto. Tijekom prvih devet mjeseci 2020. razvedeno je 1.364 braka, što predstavlja smanjenje od 16,73 posto u odnosu na istorazdoblje 2019., navode iz Agencije za statistiku BiH.

 
index Instagram400x230 youtube