Jutros nastavljena potraga za nestalim zrakoplovom

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jučer poslijepodne uključen je u potragu za civilnim avionom koji je nestao u području Omarske.

Civilni avion je nestao s radara jučer oko 14.00 sati. U 14.15 sati, Spasilačko-koordinacijsko središte Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BH DCA) uputilo je poziv dežurnoj Služba traganja i spašavanja (STS) Oružanih snaga BiH, koju čini posada iz sastava 2. helikopterskog skvadrona, stacionirana u vojarni Rajlovac.

U skladu sa procedurama propisanim za angažiranje STS-a OS BiH, odmah po prijemu poziva, dežurna posada je poduzela pripreme helikoptera UH-1H za zadatak traganja i spašavanja te uzletjela prema području Omarske.

Po dolasku u traženu zonu, posada je počela pretraživati teren, u ciju lociranja mjesta nestanka aviona, te pronalaska i spašavanja posade aviona, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Jutros je nastavljena potraga za nestalim zrakoplovom rekao je Ljubiša Aramanda predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske za RTRS.

Istaknuo je kako je potraga nastavljena ispod repetitora Lisina.

"Spasiocima se pridružuju pripadnici Gorske službe spasavanja Foča, kao i pripadnici MUP-a Republike Srpske. Plan je da se ekipe podijele na četiri regije", naveo je Armanda za RTRS.

Istaknuo je kako će potraga će biti u grupama od 10 do 15 ljudi koji će komunicirati putem radio-veze.

"Najveći problem su vremenski uvjeti odnosno magla koja značajno smanjuje vidljivost. Sa dva helikoptera trebale bi se uključiti u potragu i Oružane snage BiH", rekao je Armanda.

Policijski službenici policijskih uprava Prijedor i Gradiška, Јedinice žandarmerije i SAЈ-a i dalje tragaju za sportskim zrakoplovom "Piper 28" koji je nestao na području iznad Kozare.

Kontakt sa zrakoplovom jučer je izgubljen na području Omarske. Pomoć u pretrazi terena pružaju i pripadnici Civilne zaštite RS i planinari. Zbog slabe vidljivosti helikoter Helikopterskog servisa Republike Srpske tijekom noći je obustavio pretragu.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović rekao je kako je potraga za sportskom zrakoplovom otežana zbog uvjeta na terenu, ali da znaju kako je pao i da se nada da će uspjeti da ga lociraju.

U sportskom zrakoplovu bili su pilot i operater. Kako ATV saznaje, riječ je o državljanki Rumunije i državljaninu Srbije.

Zrakoplov se vraćao iz Velike Kladuše za Banja Luku, sa čijeg je aerodoroma odletio za Kladušu.

U povratku iz Kladuše zrakoplov, koji je prevozio cjepiva za životinje, nestao je sa radara.

 
index Instagram400x230 youtube