Vremenska prognoza za HR i BIH [svakodnevna]

Zadnji stupanj upozorenja na olujne procese u atmosferi je upravo nad našom regijom i to će biti uvod u dugotrajnije neprimjereno svježe i nestabilno vrijeme u najtoplijem mjesecu u godini!!

Tko bi rekao??

Dakle za kratko vrijeme, temperaturno nas čeka veliki zaokret i oscilacija.

Neki će, koji očigledno ne poznaju povijest kazati : “ Vrijeme je danas ekstremno, ide iz krajnosti u krajnost, nikad ovako nije bilo “ i ostale besmislice.

Naprotiv!!!

Sličnih situacija je bilo oduvijek, i one su povezane s valovitim kretanjima mlaznih struja ,povezanima s različitim raspodjelama tlaka zraka, a svemu tome uzrok su slabije sunčeve aktivnosti.

Naime pri fazama prelaska iz prirodnog globalnog zagrijavanja u globalno hlađenje i slabiju solarnu aktivnost u fazi ulaska u globalno hlađenje, Europu su znale zadesiti brojne ekstremne vremenske situacije.

Recimo bilo je slučajeva s naglim temperaturnim obratima za kratko vrijeme, nepogodama, poplavama, olujnim vjetrovima, čestim ljetima bez ljeta Itd.

Prema starim zapisima u srednjem vijeku je bilo sličnih situacija, zatim ponovno u 18., na početku 19. i početku 20 st.

Dakle sve današnje priče i dramatiziranja kako “ danas imamo česte vremenske ekstreme i kako nikad prije ovako nije bilo “ mogu samo pričati i pisati oni koji, ili ne znaju, ili znaju a ignoriraju povijest.

Samo gospodo malo zavirite u prošlost i vidjeti ćete da su se slične destruktivne ekstremne vremenske situacije uvijek događale.

Krivce ćemo tražiti u solarnim ciklusima, vulkanima, morskim strujama, rotaciji i revoluciji Zemlje reljefu Itd. Itd.

Denitivno nećemo čovjeka kriviti za to, jer on je zanemariva karika u globalnom vremenskom ” stroju “, kojim upravlja Sunce.

 
index Instagram400x230 youtube