Koliko košta i gdje se testirati na koronu u BiH?

Odlukom o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatska je nametnula novi ‘lockdown’ i to za skoro sve putnike (postoje izuzetci), pa i državljane BiH koji posjeduju hrvatsko državljanstvo kao i hrvatske državljane s prebivalištem u Hrvatskoj koji iz BiH putuju u Hrvatsku.

Osim nekih izuzetaka, za sve njih koji žele ući u Hrvatsku samo je jedan uvjet – negativan PCR test na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati ili testiranje na SARS-CoV-2 po dolasku u Republiku Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza.

Kako je za Dnevni list pojašnjeno iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar, komercijalno testiranje na korona virus PCR metodom u SKB Mostar se obavlja ponajprije prijavom u Zavod za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB-a na Bijelom Brijegu, gdje se popunjava uplatnica s podacima osobe koja se testira.

“Potom osoba biva upućena na izvršenje uplate u iznosu od 140,00 KM. To je važeća cijena PCR testa koju plaćaju državljani BiH u FBiH. Uplata semože izvršiti u bankama i na recepciji CUM-a SKB-a Mostar. Nakon povratka u Zavod za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku, po predočenju uplatnice, osobi se uzima bris. Rezultati se dobiju u roku od 24 sata, iako nerijetko budu i ranije gotovi”, pojašnjeno je iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar.

Prema službenim podatcima Ministarstva civilnih poslova BiH; PCR detekciju SARS-CoV-2 virusa (COVID-19) mogu obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koji su verificirani od strane Federalnog ministarstva zdravstva. Za obavljanje predmetne djelatnosti od strane Federalnog ministarstva zdravstva do sada su verificirani: Klinički centar Univerziteta Sarajevo, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, Županijska bolnica Zenica, Opća bolnica Tešanj, Županijska bolnica „Dr Irfan Ljubijankić“ Bihać, Privatna Zdravstvena ustanova “Alea“ Dr. Kandić Sarajevo, PZU Plava poliklinika Tuzla, PZU „Eurofarm-Centar-Poliklinika„ Sarajevo, PZU Privatni mikrobiološko parazitološki laboratorij Sarajevo, Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje „Nalaz“, Sarajevo, PZU Poliklinika i Dnevna bolnica „Dr. Al-Tawil“

Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Akreditacija BAS EN ISO 17025-2006. Akreditiran je za molekularno-biološka ispitivanja (područje LI 19) prema BAS EN ISO 17025-2006 (potpodručje LI 19.2 – Molekularno dijagnostički pregled u veterini, Certifikat o akreditaciji LI-43 -01, dostupno na: http://www.bata.gov.ba/Akreditirana_tijela/Certifikati/LI/Certifikat-LI-43-01.pdf).

U RS-u, na području mikrobiologije (PCR – tehnika), certificirani su JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, JZU Univerzitetska bolnica Foča,

JZU Bolnica „ Sveti Vračevi“ Bijeljina, JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske; akreditacija BAS EN ISO 17025; i posjeduje kontrolu kvaliteta iz Njemačke i JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj, usluge testiranja na COVID-19 u komercijalne svrhe. Na području biokemije/imunologije (serološko testiranje na antitijela na COVID-19. IgG i IgM): Laboratorije javnih zdravstvenih ustanova-bolnica, JZU Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske i

Laboratorije privatnih zdravstvenih ustanova. U Brčko distriktu testiranja se provode u Laboratoriju Odjela za zdravstvo i ostale usluge – Pododjeli za javno zdravstvo i Laboratorij JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH, piše Dnevni list.

 
index Instagram400x230 youtube