Žepče i Usora dolaze na europsku mrežu prometnih koridora

Nakon dovršetka radova na izgradnji Zeničke obilaznice, jedne od najzahtjevnijih dionica na koridoru Vc, otvorene su perspektive koje uključuju izgradnju autoceste dalje na sjever, a što s radošću očekuju stanovnici niza općina i gradova koji u ovom projektu vide mogućnost za unaprjeđenje ekonomske situacije, piše Večernji list BiH.

Veliki potencijali

Općine Usora i Žepče neke su od lokalnih zajednica koje će također imati koristi od prolaska koridora Vc, posebice kada je riječ o daljnjoj perspektivi razvoja različitih gospodarskih djelatnosti.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko potvrdio nam je kako će na prostoru općine Žepče biti izgrađene dvije petlje: prva u Poprikuši prema Zenici, a druga u Ozimici koja ide prema Doboju. Kada je riječ o dijelu dionice Poprikuša, Općina je uradila cjelokupan proces eksproprijacije zemljišta, a važno je napomenuti kako će se ova petlja nalaziti u blizini poslovne zone Golubinje, što sa sobom otvara nove perspektive razvoja.

Zovko je objasnio kako će kroz samu općinu Žepče prolaziti oko 20 kilometara autoceste, a što će sa sobom donijeti niz beneficija, posebice u gospodarskom kontekstu, jer će omogućiti brži protok roba i usluga te stvoriti preduvjete za intenziviranje svih onih planova koje Općina ima kada je riječ o daljnjem ulaganju u ekonomiju.

Naravno, autocesta donosi i ključnu prednost koja se ogleda u mogućnosti bržeg prometa prema većim gradskim središtima, a završetkom dijela koridora Žepće će postati prostor na kojemu će se oslikavati jedno strateški važno međuregionalno čvorište. I u Usori se intenzivno pripremaju za dolazak autoceste te je shodno tomu važno nastaviti pratiti projekt s lokalnim cestama, kao i proces otvaranja nove poduzetničke zone u dijelu budućeg čvorišta autoceste. Zvonimir Anđelić, načelnik općine Usora, kazao je u izjavi za Večernji list kako su kao općina uključeni u proces te se radi na eksproprijaciji zemljišta, a trenutačno na teren izlaze vještaci.

Poznato je kako je preduvjet svakog ekonomskog razvoja postojanje infrastrukture, a u današnje vrijeme međunarodno uvezane infrastrukture, te se upravo značaj koridora Vc ogleda u činjenici da predstavlja ulaz na paneuropsku mrežu prometnih pravaca te stavlja, između ostalih, ove dvije općine u kontekst europskih gospodarskih tokova. Prednosti prolaska autoceste su brojne; moderna i brza cesta preduvjet je snažnijeg privlačenja investicija, kako domaćih tako i međunarodnih, dok proizvodni pogoni uglavnom niču uz velike prometne koridore, a u konačnici tu je i prednost koja proizlazi iz činjenice da se autocestom brže i sigurnije dolazi do postojećih poslovnih objekata.

Kada je riječ o nastavku izgradnje sjeverno od Zenice, nedavno je u sjedištu Autocesta FBiH upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji autoceste na koridoru Vc, dionica Poprikuše – Nemila. Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, kao investitor, i uime izvođača radova Evren Utku Gök, projekt-menadžer Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A. S. (Turska), te Denis Lasić, ministar prometa i veza FBiH, u svojstvu svjedoka uime JP Autoceste FBiH i Muamer Hajduk kao svjedok uime izvođača radova Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A. S.

Stvaranje uvjeta

Lasić je naglasio u svome obraćanju da izražava zadovoljstvo jer će realizacijom ovog projekta biti stvoreni uvjeti za razvoj i napredak sjevera BiH.

 
index Instagram400x230 youtube