„Brutalno novinarstvo“ – Analiza izborne noći

Već dva dana sam u šoku, a siguran sam da je i veliki broj južnog dijele prelijepe nam domovine Bosne i Hercegovine.

Šok i nevjerica dolazi, ne po prvi put, od „nezavisnih“ televizija i „nezavisnih“ novinara istih tih TV stanica. Manje-više sve imaju sjedište u Sarajevu. Jednostavno se ne možemo načuditi snagom propagandnog djelovanja TV stanica koje se smatraju objektivnim TV servisom.

U novinarstvu postoji sintagma da je „objektivnost donja granica istine“. Objektivnost u izbornoj noći ne da nije postojala, nego je carevala majka propaganda, a na nekim TV stanicama i ona crna već viđena i zloglasnog Goebbelsa. Krenimo redom.

N1. Gospodine uredniče, nisam uspio naći vaše ime na web stranici, jeli vas sramota? Način na koji ste pratili izbornu noć zavidio bi vam gospodin Goebbels. Neviđena navijačka atmosfera voditelja i koja samo neprofesionalnost. Evo što ste voditelje obukli u crveno, imate pravo, ali i mi imamo pravo primijetiti vašu brutalnu pristranost, pristranost Komšiča i ekipe. Vaši voditelje istrenirani su kao pit bulovi, i ne da loše rade svoj posao, nego su izdrilani pitati i zaključivati kako tate Nikšić, Konaković, Kojović i slični misle. I još nešto Bosna i Hercegovina nije samo Sarajevo. Vi ste 90 posto vremena posvetili Sarajevu i kako kažete „promjenama“. Sada idete na Mostar. To su takve formulacije vaših novinara i gostiju da se smrznemo u toplom Mostaru. A gosti čista „puhala“. Vrijeđa inteligenciju. U svakom slučaju dno dna suvremenog novinarstva. Užas i katastrofa, gospodine „Goebbelsu“.

BHT1. Gospodine Belmire i vi i vaši novinari upali su u istu zamku propagande kao i N1. Bar ste vi do sada bili koliko toliko široki i objektivni. Šta vam bi. Pa pazite vaši gosti, simpatični ali potrošeni čičica Papić i fundamentalni Lavić, potrošeni i predvidivi i plitki Slavo Kukić. A tko još drži do mišljena Slave Kukića osim vas u Sarajevu jer vam priča što volite čuti, a njega penezi zanimaju. On uspješno manipulira s vama ali i nama. A praznije puhalo je od Srđana Puhala.

FACE TV. E moram priznati da je Hadžifejzović simpatičan ali i otrovan. Ima neki stil ležeran i pitak. Sjajan novinar. Ali njegovo novinarstvo je prešlo odavno u politikanstvo. Ima pravo, njegova televizija i njegovi gosti. A gosti su smješteni. Okupio ih Senad kao piliće. Dijeli im mrvice i svi čakaju. Genijalan prizor ali za neki drugi žanr a ne izbornu noć. Svejedno Senade tebi kapu dižemo.

TELEVIZIJA SARAJEVO, NOVA BIH, HAYAT… Ništa drugačije, ništa bolje, ništa od objektivnosti, ništa od novinarstva, jedno veliko NIŠTA i opasno SVAŠTA.

AL JAZEERA BALKANS. Ispada da je Al Jazeera još najobjektivniji news kanal u BiH. Imaju onu jasnu uređivačku a posebno dokumentarnu politiku. Promocija islama je vidljiva na svakom koraku. Ali u informativnom programu nisu otrovni, propagandni i medijski bezobrazni kao N1, FTV, RTRS, BN i sl.

RTRS i BN. Ako gledate ova dva servisa ne možete shvatiti u kojoj zemlji i kojem entitetu se nalazite. Pa oni se otrovnije i neprofesionalnije grizu nego Hrvati i Srbi ili Bošnjaci i Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Oni ne samo da su produžena ruka SNSD i SDS-a nego su čisti politički akteri. Neviđeno. Istina malo blaže nego u Sarajevu ali ne manje otrovno i propagandno.

Ima toga još. A kome i za koga. Ružan je osjećaj gledati sarajevsku propagandnu mašineriju. Ako to gledate s bh. juga počinjete se pitati u kojoj zemlji mi živimo. Koje vrijednosti se promoviraju. I još puno toga. Sada je jasnije zašto su stavovi diplomata u Sarajevu takvi kakvi jesu. Neki ni jednom godišnje ne iziđu iz Sarajeva u druge gradove. Naravno da se u međuvremenu hrane ovakvim propagandnim mašinama. I rezultat percepcije politike je jasan. O tužnom Valentinu Inzku da ništa i ne kažemo.

Sve u svemu, opasna igra na mišiće Sarajeva protiv ostatka države. Opasna igra na mišiće propagandnih medija iz Sarajeva protiv ostatka države. Opasna igra na mišiće sarajevskih političara protiv ostatka države. Tko će voljeti tu BiH. Možda samo Sarajevo. Vole je i Hrvati i ponešto Srba. Ali dokle i oni. Curi to domoljublje, vjerujte. Opasno cure zahvaljujući mišićima i propagandi iz Sarajeva.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 17 Studeni 2020 19:28
 
index Instagram400x230 youtube