Električni automobili su toliko tihi da bh. vlast skoro i ne zna za njih

Električna vozila u razvijenim državama više nisu budućnost, već sadašnjost. Na bosanskohercegovačkim cestama su još rijetkost, ali potražnja za njima raste. Potražnja bi možda bila i veća kada bi nadležni shvatili koliko su zaista ova vozila perspektivna.

Predsjednik Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine Haris Muratović u izjavi za Klix.ba je objasnio kakav je status električnih vozila u svijetu i kod nas.

Ukazao je da postoji sve veće zanimanje za električnim vozilima kojih je prošle godine u Bosni i Hercegovini registrovano 60 - podaci su BIHAMK-a. To znači da svjetski trendovi zaživljavaju u Bosni i Hercegovini. Muratović je istakao da su Slovenija i Hrvatska znatno odmaknule od Bosne i Hercegovine po ovom pitanju.

- U ovim zemljama je registrirano više ovakvih automobila jer su im kao članicama Europske unije više dostupni fondovi iz kojih mogu povlačiti sredstva za subvenciju kupovine - rekao je.

Kako je kazao, do ove godine su električni automobili bili cjenovno visoko pozicionirani - trebalo je izdvojiti minimalno 70.000 KM za kupovinu. Napomenuo je da je od ove godine u EU moguće kupiti automobil za 30.000 eura, a kao primjer jednog takvog je naveo Volkswagen ID.3.

U Bosni i Hercegovini ne postoje potpore za kupovinu. Muratović je objasnio kako se može namaći novac za njih.

Za stimuliranje kupovine električnih automobila je predložio da se umjesto eko testa uvede eko naknada, a pri tome je naveo da je eko test nezakonit.

Tvrdi da električna vozila potroše 1,50 do 1,70 KM struje na sto kilometara vožnje.

- To je sedam-osam puta manje potrošnje nego kod običnih automobila - dodao je i naglasio da je njihova prednost i to što ne stvaraju buku.

Muratović se osvrnuo i na pitanje održavanja ovih automobila. Naveo je da su za njih, kako je rekao, mnogo manji izdaci prilikom servisiranja.

- Za 70 posto je niže servisiranje jer više nema ulja kao stavke koja postoji kod konvencionalnih vozila - obrazložio je za Klix.ba.

 
index Instagram400x230 youtube