Teroristi mogu slobodno ući u BiH

Policijske agencije u BiH nemaju pristup bazama Europola, zbog čega je moguće da sigurnosno zanimljive osobe, pa čak i potencijalni teroristi, koje je kao takve označio Europol, slobodno ulaze i vršljaju po BiH.

S druge strane, ni Europol nema pristup policijskim bazama u BiH, zbog čega je poslije terorističkog napada u Beču posebnim aktom tražio od ovdašnjih policijskih agencija podatke o određenim osobama.

Odgovornost za to što BiH još nema punu suradnju sa Europolom, kao što je ranije pisao Glas Srpske, nije na Srpskoj, već u FBiH, čiji je ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara u lipnju ove godine povukao potpis sa Sporazuma o uspostavljanju zajedničke kontakt točke iz 2018. godine. Čampara je svoj potez obrazložio tvrdnjom da “sporazum nikada nije stupio na snagu zato što nije potpisan od strane svih nadležnih u BiH”.

Bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kaže da je Čampara djelimično u pravu, ali ističe da to nije opravdanje za povlačenje potpisa i dalje opstrukcije uspostavljanju pune suradnje sa Europolom, piše Glas Srpske.

 
index Instagram400x230 youtube