Paradoks 'studenskih prosvjeda' u Mostaru: Vođa član HDZ-a, a na listi Naše stranke za izbore

Danima već slušamo kako će jedna grupa studenata organizirati prosvjede na Sveučilištu u Mostaru nezadovoljna nekim odlukama na fakultetima.

Samo na prvi pogled izgleda da ih ima veći broj. No, zapravo radi se o dva nešto bučnija studenta. Jedan studira Pravni a drugi Filozofski fakultet.

Buka koju stvaraju ova dva studenta proizlazi prije svega iz činjenice da su aktivni na društvenim mrežama, a nesebično ih podupiru dva portala i iz toga proizlazi njihova vidljivost.

No, pogledajmo pozadinu njihovih motiva. Obadva studenta su članovi političkih stranka čije se partije nalaze u izbornoj kampanji. Stoga treba razumjeti ove mlade dečke jer kampanja i lokalni izbori nisu svaki dan. S druge strane čudno je da im je jedini izborni program studenski standard i sveučilište. Njihov ili njihovih mentora. Ali i to je legitimno.

Što kažu drugi studenti?

Studenski zbor Sveučilišta u Mostaru ogradio se od Daria Hrkača i Marka Vračevića. Studenski zbor kao legitimni predstavnik studenata smatra da su aktivnosti navedene dvojke ispolitizirani. Jedino mjesto gdje se istinski mogu ostvariti rezultati za svakog studenta je Studenski zbor.

Pregledavajući studenske društvene mreže čini nam se da je i puno pojedinaca koji u „kolovođama“ vide „sistemsku grešku“. Naime, kako saznajemo iz studenskih krugova Daria Hrkača već dvije godine stipendira Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru kroz oslobađanje školarine. Možete zamisliti situaciju da student protestira protiv svoga hranitelja. I još veći paradoks. Da student protestira protiv online nastave 2020. godine. Kao što mi je jedan student rekao to je isto kao da ja protestiram protiv budućnosti a za povratak u srednji vijek. Moderan student protiv dostignuća suvremenih tehnologija. Kvragu!

S druge strane vidim da pojedini studenti navode da je Filozofski fakultet stipendirao Marka Vračevića, a spominje se i njegova sestra. To nismo uspjeli provjeriti. Vjerojatno će se Marko sam oglasiti i to pojasniti studentima koje vodi u prosvjede. A vjerojatno će im reći zašto je on član dvije stranke. Još uvijek je u bazi članstva HDZ a i Naše stranke. Zar to nije novi paradoks.

Logos, patos, ethos

No, bilo kako bilo, prosvjedi su uvijek bili odraz neslaganja pa i dosezi demokracije. Međutim kvaka je, kako nam kaže jedan student filozofije, u onoj Aristotelovoj logos, pathos i ethos. Tko protestira i s kakvim moralnim habitusom.

 
index Instagram400x230 youtube