Ekološka održivost uvjet za europske integracije

Zapadni Balkan će, ako želi napredovati na europskom putu, morati ispuniti europske ekološke norme, koje, između ostalog, predviđaju smanjenje štetnih stakleničkih plinova za čak 40 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine do kraja ovog desetljeća, istaknuto je u vijesti objavljenoj na mrežnoj stranici Europske komisije.

Naime, oni podsjećaju na nedavni govor Ursule von der Leyen u Bruxellesu, u kojem je istaknula da će EU pomoći ekonomskom oporavku zapadnog Balkana, a da će u sklopu tog paketa biti i ekološki projekti, pišu Nezavisne novine.

Na stranici Europskog ekonomskog i socijalnog odbora Europske komisije prije tri tjedna objavljeno je istraživanje o doprinosu nevladinog sektora na zapadnom Balkanu u vezi sa provođenjem Zelene agende, ekološkog plana oporavka EU, koja je predstavljena u Bruxellesu nakon stupanja nove Europske komisije. Među mjerama koje se predviđaju je smanjenje ovisnosti o termoelektranama, uvođenje poticaja za poticanje kupovine električnih automobila, izgradnja solarnih postrojenja i vjetroelektrana, kao i povećavanje energetske učinkovitosti.

U Odboru ističu da bi Zelena agenda u zemljama regije trebala da bude uvjet za distribuiranje pomoći, odnosno da bi jedan od osnovnih kriterija za dobijanje pomoći trebao da budu ekološki održivi projekti koji će biti usklađeni s agendom EU da se do kraja desetljeća smanji razina stakleničkih plinova za 40 posto.

"Odbor poziva regiju da u okviru Zelene agende za zapadni Balkan usvoji primjeren regulatorni okvir, poboljša prekograničnu saradnju, rješenja za inovativne tehnologije, pokrene lokalnu proizvodnju i potrošnju energije, održivi urbani prijevoz, javno-privatno partnerstvo i brzi internet", naglasili su oni.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 06 Listopad 2020 08:23
 
index Instagram400x230 youtube