Hercegovina dobila tvornice, proizvodit će se metal, keks, masline i rajčice

Čapljina, Mostar, Neum... samo su neke od sredina na širem prostoru Hercegovine u kojima se u ovom trenutku radi na izgradnji novih proizvodnih kapaciteta, počevši od metalske industrije pa do poljoprivredne proizvodnje.

Hvalev rijedni projekti koji bi u mjesecima koji dolaze trebali dovesti do otvaranja novih radnih mjesta prijeko su potrebni optimizam u sivilu ekonomskih prilika u kojima se našla BiH, ali i cijela regija, piše Večernji list BiH.

Pokretanje proizvodnje

U medijima i dobrom dijelu javnosti diljem BiH ovih dana prilično je glasno odjeknula vijest kako se intenzivno radi na obnovi proizvodnje u jednom od simbola juga Hercegovine - čapljinskoj tvornici keksa i vafla Lasti, koju je kupio poznati grudski poduzetnik Petar Ćorluka, a koji već dulji niz godina uspješno razvija proizvodnju u Violeti. Ćorluka je nedavno imao sastanak s gradonačelnikom Čapljine Smiljanom Vidićem te ga je upoznao s tijekom radova, objasnivši kako se trenutačno rade završni fasadni radovi te se u idućem razdoblju nastavljaju radovi na podovima i instalacijama. Planirano je da građevinski radovi budu gotovi do kraja godine, nakon čega slijedi instalacija tehnologije i probna proizvodna. Istodobno, ono što posebno raduje je činjenica kako je plan podići tehnološke kapacitete na višu razinu, a tomu svjedoči i podatak kako će se proizvodnja započeti uz primjenu najkvalitetnijih sirovina i najsuvremenijih tehnologija, naravno, sve uz budni nadzor vrhunskih stručnjaka.

Optimizmu svakako pridonosi i informacija kako će Ćorluka u ovu tvornicu ove godine uložiti punih 20 milijuna KM.

Nešto južnije, na prostoru Neuma, počinje se s punim iskorištavanjem potencijala koje donosi maslinarstvo.

U suradnji s Uredom za koordinaciju projekata - PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji provodi projekt pod nazivom “Projekt razvoja ruralnog poslovanja” i koji je većim dijelom financiran sredstvima kredita IFAD-a, okončana je i II. faza radova izgradnje Uljare – pogona za proizvodnju ulja preradom plodova maslina u vrijednosti od 296.235,44 KM. U tijeku je javni poziv za nabavu suvremenog postrojenja za preradu maslina. Vrijednost projekta bit će oko 1,550.000 KM.

Građane Hercegovine svakako je razveselila i vijest kako je Aluminij Industries u radni odnos primio 22 bivša radnika društva Aluminij d. d., koja su dobila prvu plaću. Već je započelo zapošljavanje dodatnog broja zaposlenika prema planu zapošljavanja za mjesec rujan, u sklopu kojega se do kraja mjeseca planira zaposliti dodatnih 52 radnika. Do 5. listopada u planu je zapošljavanje još minimalno šest dodatnih radnika iz skupine bivših zaposlenika društva Aluminij d. d., čime će biti ispunjena obveza tvrtke Aluminij Industries d.o.o. da u radni odnos primi 80 bivših radnika društva Aluminij d. d. U Kruševo pored Mostara ovih dana prilično je užurbano - počeli su građevinski radovi na izgradnji Podravkine tvornice za preradu rajčice, a cijela priča sa sve brojnijim plantažama rezultat je suradnje tvrtki Podravka i Marinada iz Mostara, kao i brojnih poljoprivrednih zadruga. Unutarnje uređenje tvornice bit će završeno do veljače iduće godine, a nakon toga slijedi instaliranje naručene opreme.

Revitalizacija poljoprivrede

Ako sve bude išlo prema planu, tvornica će biti spremna i u funkciji do travnja iduće godine, što znači da će spremno dočekati novu sezonu koja počinje u svibnju. Posljedica izgradnje ove tvornice bit će situacija u kojoj bi brojna kraška polja Hercegovine uskoro mogla biti dom brojnih plantaža jednog od poljoprivrednih proizvoda koji ima svijetlu budućnost - paprike koja je, uz rajčicu, trenutačno u fokusu strateškog promišljanja revitalizacije poljoprivredne proizvodnje.

 

 
index Instagram400x230 youtube