U BiH ipak stiglo uvozno grožđe, neki vinogradari ne trgaju uopće, unište vinograde

Tjednima se pričalo o zaštiti domaće proizvodnje i zabrani uvoza mesa, voća, povrća... u BiH sve dok ima viška domaćih proizvoda.

Međutim, čini se da je uvoznički lobi ponovno ostvario pobjedu nad domaćim proizvođačima. Početak tjedna, počelo je trganje grožđa, a na radijskim postajama i na panoima uz ceste prodaje se grožđe netom pristiglo iz Makedonije, piše Večernji list BiH.

- Ima ga dovoljno i cijena je od 1 KM do 1,20 KM, ovisno tko ga prodaje i gdje se prodaje, a na kvalitetu neću trošiti riječi jer dosadašnji kupci mu nemaju zamjerki. Imamo merlot, cabernet sauvignon, a od bijelog rizling, sauvignon i druge sorte - priča nam prodavač uz cestu u jednom hercegovačkom gradu. Domaći vinogradari ogorčeni su jer im se puno obećavalo, a na kraju se ništa nije ostvarilo.

- Izvoz je smanjen za 90 posto, a potrošnja na domaćem tržištu za 70 posto - ističu.

Grupacija vinara pokrenula je inicijativu za zabranom uvoza grožđa, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac tvrdio je da će pokrenuti to pitanje na sjednici Vijeća ministara, ali očito se nije puno napravilo.

- Naše grožđe je možda dvostruko bolje nego to što dolazi izvana, a cijena je praktički ista, a ove godine je i niža s obzirom na situaciju. Nejasno je da se ništa nije moglo učiniti da prestane uvoz i da ovdje priča zaživi. Da smo sada uspjeli ljude navući na ovo naše, imali bismo kupce i za budućnost, a ovako dovodimo u situaciju sve, a osobito male vinogradare, da ne trgaju uopće, da unište svoje vinograde, ovo im je poruka da se ništa ne isplati raditi - priča nam sugovornik iz Čitluka.

A da je teško u svim dijelovima zemlje, potvrdili su i iz Udruge vinara Hercegovine “Vinos” koja se obraćala i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sa zahtjevom da se pomogne vinogradarima.

- Nadležno ministarstvo nije nam se nijednom obratilo, dok druge države pomažu rješavati probleme koje imaju vinari. Ovdje se ne čini ništa kako bi se pomoglo ljudima u ovome poslu da prežive ovu godinu - kazao je nedavno Radovan Vukoje, vlasnik poznate vinarije “Vukoje” iz istočne Hercegovine.

 
index Instagram400x230 youtube