​Od obveze fiskalizacije oslobađa se bezgotovinski način plaćanja

Kroz niz izmjena uvedene su novine kada je riječ o obveznicima fiskalizacije te je proširen obuhvat poslovnih subjekata i poduzetnika koji posluju s gotovinom, piše Večernji list BiH.

Pravna osoba u Federaciji BiH bit će oslobođena evidentiranja prometa preko fiskalnog sustava ako obavlja bezgotovinsko plaćanje - ovo je jedna od ključnih stavki novog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima.

Popis djelatnosti

Kada je riječ o onim djelatnostima koje se oslobađaju od evidentiranja prometa preko fiskalnoga sustava, to se odnosi na javne ustanove koje obavljaju djelatnost zdravstvene i socijalne zaštite, osim za proizvode i usluge koje se plaćaju gotovinom, pravne osobe koje obavljaju poštansku djelatnost za proizvode koje dostavljaju uime i za račun obveznika, pravne osobe koje se bave financijskom djelatnosti i djelatnosti osiguranja, osim pomoćne djelatnosti kod financijskih usluga, osiguranja i mirovinskih fondova, osim za proizvode i usluge koje se plaćaju gotovinom. Također, oslobađaju se i osobe koje se bave djelatnošću javne uprave i obrane te obveznog socijalnog osiguranja, djelatnošću vjerskih organizacija, osim za proizvode i usluge koje se plaćaju gotovinom, osobe koje se bave javnim obrazovanjem, osim za proizvode i usluge koje se plaćaju gotovinom, te osobe koje se bave djelatnošću priređivanja igara na sreću ako su izravno online povezane s Poreznom upravom.

Ovo izuzeće odnosi se na djelatnosti koje se obavljaju preko bezgotovinskog načina plaćanja, i to za djelatnost trgovine na veliko (veletrgovina), pravne djelatnosti (odvjetnici i notari) i ostale uslužne djelatnosti (članske organizacije). Stavkom 3. ovoga članka nadalje je definirano da ako obavljaju druge djelatnosti i nasuprot postavljenih uvjeta, a koje nisu navedene u ovome članku, imaju obvezu evidentiranja prometa preko fiskalnih sustava. S druge strane, obvezu uvođenja fiskalizacije ima svaka pravna osoba i samostalni poduzetnik na način propisan ovim zakonom.

Novo je i to što će preko fiskalnih uređaja biti evidentiran promet na koji se ispostavljaju PDV fakture (plaćanje i oslobađanja) pri čemu je uspostavljena izravna veza ovog sa Zakonom o PDV-u. Predložena su nova i zakonska rješenja mehanizma nadzora nad proizvođačima ili zastupnicima fiskalnih uređaja i serviserima. Novi sustav rješava i pitanje evidentiranja prometa za one gospodarske subjekte i male poduzetnike koji imaju specifičan način prodaje dobara, kao što je prodaja na daljinu preko interneta (online).

Mehanizam nadzora

Uvedena je obveza dostavljanja jamstva od 300.000 KM kao preventivnog mehanizma kontrole proizvođača ili zastupnika fiskalnih sustava u slučajevima kad ne ispunjavaju zakonske obveze, a koja će biti korištena za odštetu obveznika fiskalizacije koji su pretrpjeli štetu. Kaznena politika je uređena da preventivno djeluje na sve sudionike u procesu fiskalizacije. U proteklom razdoblju pokazalo se da novčane kazne nisu dovoljno visoke.

Stoga su iznosi prekršajnih novčanih kazni povećani sukladno Zakonu o prekršajima FBiH. U 2010., kao prvoj godini primjene ovog sustava u Federaciji BiH, bila su u funkciji 34 fiskalizirana sustava. Već sljedeće godine taj broj se popeo na 13.545, da bi ih, prema pokazateljima, do 14. 5. 2020. godine bilo 83.547.

 
index Instagram400x230 youtube