U Hercegovini jako puno zaraženih korona virusom

Kad bi Zapadna Hercegovina, odnosno njen administrativni dio, Županija Zapadnohercegovačka, bila država, bila bi jedna od najpogođenijih korona virusom u Europi, piše direktno.hr.

U toj županiji, kojih u Federaciji BiH ima deset, četiri su grada, odnosno dva grada i dvije općine. Široki Brijeg i Ljubuški kao gradovi i općine Posušje i Grude.

Županija ima oko stotinu tisuća stanovnika, a trenutno je aktivno zaraženih korona virusom 316. Grad Zagreb, primjerice, koji je osam puta veći po stanovništvu od ŽZH, ima oko 60 zaraženih na stotinu tisuća stanovnika. Cijela Slovenija, primjerice, ima 25 zaraženih na stotinu tisuća stanovnika.

Da je, dakle, ŽZH država, po 14-dnevnom kumulativnom broju pozitivnih na COVID-19, bila bi odmah nakon Španjolske u EU. ŽZH ima 173 slučaja, a Španjolska 175.

U protekla 24 sata na području ŽZH na prisustvo korona virusa testirano je 87 osoba.

Registrirano je 49 novozaraženih osoba na korona virus i to u Širokom Brijegu 22 (14 muških i osam ženskih), Ljubuškom tri (dvoje muških i jedna ženska), Grudama 12 (devet muških i tri ženske) i Posušju 12 (10 muških i dvije ženske) osobe.

Od korona virusa se oporavilo 12 osoba, 10 iz Gruda, po jedna iz Širokog Brijega i Posušja.

Kada je u pitanju Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ), četiri osobe preminule su u Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar u protekla 24 sata.

Kako je priopćio Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, preminuli su muškarac iz Mostara rođen 1956. godine, muškarac iz Konjica rođen 1938. godine, muškarac iz Sarajeva rođen 1963. godine i žena iz Konjica rođena 1948. godine.

U protekla 24 sata testirana su 354 uzorka, a pozitvnih je 26. Najviše novozaraženih je u Mostaru – 19. U Čapljini su četiri nova slučaja korona virusa, dva u Prozor-Rami te jedan u Stocu.

Na bolničkom liječenju trenutno je 27 bolesnika, od kojih je jedan na invazivnoj, dva na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Iz bolnice je tijekom utorka otpušteno sedam bolesnika.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su u utorak 138 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a ukupno 2229. Na snazi je 769 rješenja.

U trima županijama koje se mogu smatrati područjem Hercegovine, odnosno ŽZH, HNŽ i Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) od početka pandemije zaraženo je ukupno 1703 ljudi, najviše u Mostaru (575), Širokom Brijegu (219), Grudama (147) i Čitluku (147).

Umrlo je ukupno 36 ljudi.

 
index Instagram400x230 youtube