Doktor Arapović: Bolest je nepredvidiva i izmiče kontroli

U BiH svakodnevno se bilježe smrtni slučajevi uslijed zaraze koronavirusom, kao i visoki brojevi novozaraženih. To jasno pokazuje da je epidemiološka situacija u našoj državi i dalje alarmantna i pogoršana.

Kontinuirano dostižemo maksimalne brojeve novozaraženih, koji se kreću između 200 i 400 dnevno, sa smrtnim ishodima između pet i deset, a ponekad i više. Generalno, nije velika razlika broja oporavljenih u odnosu na broj zaraženih, nemojmo se zanositi time.

Na terenu se, praktično, epidemija ne može kontrolirati. Imamo širenje ove bolesti u zajednici najvišeg stupnja, kazao je za Avaz Jurica Arapović, predsjedatelj Savjetodavnog tijela za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti u Federaciji i član Kriznog stožera FBiH.

Dodaje da su sada svi bolesnici praktično suspektni te da se ne može epidemiološki više s velikom sigurnošću procijeniti je li neko pozitivan na COVID-19 ili ne.

Bolest je nepredvidiva i izmiče kontroli. Ovo je treće u nizu pogoršanje u BiH i najgore je do sada. Smrtnost je oko tri posto, ali sada značajno obolijevaju mlađe populacije u odnosu na starije, pa je smrtnost nešto manja. Ono što slijedi je zapravo ključno, a to je hladnije razdoblje. Nije se pokazalo da toplo vrijeme utječe na širenje virusa COVID-a. Nedostaje nam društvene odgovornosti u svim segmentima, počevši od autoriteta koji bi trebali biti najodgovorniji, kao i jači i veći nadzor inspekcije i policijskih službenika, istakao je Arapović.

Smatra da su nam možda potrebne restriktivnije mjere što se tiče okupljanja.

Morate biti svjesni da se ne poštuju mjere nošenja maske u javnom zatvorenom prostoru, u taksiju, autobusu, vlaku, šoping-centrima, samoposlugama, crkvama, džamijama… Ako nošenjem maske štitimo drugoga, a ako neko drugi ne nosi masku, on nas ne štiti, zar takvo nenošenje maske nije licemjeran postupak?! Očekuješ da te netko zaštiti, a ti ne štitiš druge. Ovu bolest možemo iskontrolirati i izbjeći fatalan scenarij jedino ako svi poštujemo ove mjere, izuzetaka ne smije biti, izričit je Arapović.

Povećanje broja smrtnih ishoda koje se upravo sada događa je na ovoliki broj bolesnika očekivan i bojim se na dnevnoj razini da će biti i gora situacija, naročito kada se građani počnu vraćati s godišnjih odmora. Ne smije biti preča bilo kakva financijska ili ekonomska korist u odnosu na život i zdravlje stanovništva, zaključuje Arapović.

 
index Instagram400x230 youtube