Godišnji odmori prekinuli pregovore sa EU teške 250 milijuna eura

Europska komisija priopćila je da je zaključen memorandum o razumijevanju za dodjelu financijske pomoći regiji zapadnog Balkana za ekonomski oporavak uslijed pandemije covid-19 sa svakom od zemalja u regiji, osim sa BiH, s kojom su pregovori i dalje u tijeku.

Kako je "Nezavisnim" rečeno u Delegaciji EU u Sarajevu, pregovori sa BiH su u tijeku i nastavit će se u narednim tjednima. Oni su podsjetili da je u okviru tri milijarde eura vrijednog paketa makrofinancijske pomoći EU za više partnera iz procesa proširenja i susjedstva, za BiH određena makrofinancijska pomoć u iznosu od 250 milijuna eura.

U Ministarstvu financija i trezora BiH za "Nezavisne" su rekli da su pregovori u tijeku, a da će nastavak pregovora biti nakon godišnjih odmora obje ugovorne strane, a na prijedlog EU.

Od iznosa od 250 milijuna eura za BiH, dio sredstava će biti usmjeren u vidu novčanih i materijalnih donacija, a dio u vidu povoljnih kredita koje će izdavati Europska banka za obnovu i razvoj, kao i Europska investicijskq banka i druge institucije.

Kako je ranije bilo govora, od ovog iznosa oko 80 milijuna eura bit će osigurano u vidu donacija za zdravstveni sektor i oporavak gospodarstva. Sedam milijuna eura namijenjeno je za hitne medicinske potrebe, a ostalih 73,5 milijuna eura za ublažavanje socio-ekonomskog utjecaja pandemije. Ostatak sredstava će biti osiguran kroz povoljne kredite, pišu Nezavisne novine.

Poslijednja izmjena danaSubota, 15 Kolovoz 2020 08:37
 
index Instagram400x230 youtube