Roditelji u BiH žele djecu u školi, to poručili i nadležnima

Pojačano širenje zaraze koronavirusom u BiH donijelo je neizvjesnosti u vezi s održavanjem nastave u idućoj školskoj godini.

Nadležni rade pripreme i za nastavu u školama i za učenje na daljinu. No, nastavnici, a pogotovo roditelji, oštro se protive ponovnoj online nastavi. Sumnjaju i u potrebe i učinke takve vrste obrazovnog procesa, piše Večernji list BiH.

Stav roditelja
 
Pokrenuta je i Facebook stranica “Vratimo djecu u škole” kojoj je za dva dana pristupilo 1500 članova. “Neformalna sam skupina roditelja okupljena oko jednog cilja, a to je da nam djeca u rujnu 2020. sjednu u školske klupe. Zbog situacije s koronavirusom jasno nam je da će nastava morati biti prilagođena, ali nam je neprihvatljivo da bude isključivo online. Naša djeca trebaju disciplinu učionice, društvo vršnjaka i nastavu uživo. Roditelji koji rade ne mogu organizirati kvalitetnu nastavu doma i nastava na daljinu ne može biti odgovarajuća zamjena nastavi u učionici”, navode. Roditelji s područja ZHŽ-a pokrenuli su peticiju oko nastave u novoj školskoj godini koja će biti upućena Vladi, svim gradonačelnicima, načelnicima i Kriznom stožer. Nekoliko građana već je u akciji prikupljanja potpisa i nadaju se da će ih imati dovoljno da nadležnima jasno pokažu stav većine roditelja u županiji. “Jasno nam je da će glavne preporuke dati struka i to apsolutno podržavamo, ono što želimo je da se čuje i glas roditelja. Da se ne manipulira podacima i da peticijom jasno damo do znanja što mislimo o povratku djece u školske klupe”, navodi se u peticiji. Roditelji ne umanjuju trud i zalaganje nastavnika, ali smatraju da su djeca takvim vidom obrazovanja zakinuta u brojnim segmentima. “U slučaju da javno-zdravstvene i prosvjetne vlasti budu razmatrale odluku o nastavku nastave na daljinu, tražimo da se u tom slučaju onim roditeljima koji žele da njihova djeca pohađaju nastavu u školi to pravo bezuvjetno osigura”, kaže se, između ostalog, u peticiji. Nakon mnogobrojnih upita roditelja, ali i nastavnog osoblja, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a, vezanih za početak nove školske godine i načina početka iste, Ministarstvo je izdalo priopćenje kojim želi razjasniti te upite. “Nezahvalno je planirati nešto dugoročno s obzirom na činjenicu da se epidemiološka situacija mijenja iz dana u dan. Ipak, Ministarstvo radi na pripremama za sve moguće scenarije”, naveli su. A moguća su tri scenarija izvođenja nastave na području ZHŽ-a. Koji će od njih biti, ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Prema prvom modelu, svi učenici vratili bi se u školu. Samo učenici koji pripadaju ranjivim skupinama ostaju kod kuće i za njih će se organizirati nastava na daljinu. Drugi model podrazumijeva da učenici sudjeluju u nastavi u školama povremeno na način da se razredi podijele u skupine do 10 učenika i idu naizmjence dan za dan u školu ili sličnim modelom. Treći model - iduća školska godina, uzimajući u obzir moguće nepovoljne epidemiološke uvjete, započela bi korištenjem modela učenja na daljinu ili bi se taj oblik nastave uveo kasnije ako bi se pogoršala epidemiološka situacija.

Epidemiološka situacija
 
Nastava u HNŽ-u službeno počinje 7. rujna, a kako, ovisit će o epidemiološkoj situaciji i odluci Kriznog stožera. Ministar obrazovanja, znanosti kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović za Bljesak.info kazao je jedino da je i on za povratak djece u škole, ali kako, znat će se konkretno sredinom kolovoza.


 
 

 

 
index Instagram400x230 youtube