Iz ljubuške rukometne povijesti: Prof. dr. Žarko Bilić ostavio neizbrisiv trag u Izviđaču

Istaknuto Iz ljubuške rukometne povijesti: Prof. dr. Žarko Bilić ostavio neizbrisiv trag u Izviđaču

U nedostatku sportski događaja u našem gradu odlučili smo se vratiti malo u povijest i prisjetiti se legendi rukometnog kluba Izviđač.

Tekstovi koje ćemo objavljivati već su doživjeli svoju promociju u Listu za promicanje kulture i športa "Akadem i ja", a uredništvo potpisuje profesor Goran Skoko.

Legende Izviđača - prof. dr. Žarko Bilić (ostavio neizbrisiv trag u Izviđaču), intervju objavljen u časopisu "Akadem i ja" u listopadu 2011. godine.

Jedan od onih koji su najzaslužniji da je Izviđač danas ne samo u vrhu bosanskohercegovačkog rukometa, nego i europskog, svakako je profesor doktor Žarko Bilić.

Kada je bilo najteže, kada je klub trebalo dignuti iz pepela, podmetnuo je svoja leđa i s još nekolicinom entuzijasta sedamdesetih godina obnovio rad kluba.

Životni put danas uspješna poduzetnika i sveučilišnog profesora nije bio lak. Još u osnovnoj školi na satima tjelesnog odgoja skrenuo je pozornost na sebe. Za njega nijedan sport nije bio stran.Bio je uspješan rukometaš, atletičar, te jako vješt u borilačkim sportovima.

Početkom sedamdesetih upisuje Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu.

Kao student bavio sam se džudom, nastupao za džudo klub Bosna u Prvoj ligi Jugoslavije, no moja najveća ljubav bio je rukomet. Na Univerzijadi na Tjentištu sa selekcijom Sarajevo osvojio sam prvo mjesto.

Po završetku studija vraćate se u rodni grad i s prijateljem Mladenom Škorputom oživljavate zamrznuti RK Izviđač?

Odmah prve sezone, bez ijednog poraza osvajamo prvo mjesto u Hercegovačkoj ligi. Ja sam bio trener - igrač. Posebno dobro igrali smo obranu, primali malo golova. Ulaskom u Regionalnu ligu BiH Izviđač se pojačava, stvaramo jaku momčad koja će godinama igrati zapaženu ulogu.

Uz velik broj obaveza na fakultetu i privatno, ipak redovito stižete pratiti utakmice Izviđača?

U Izviđaču se već godinama radi sustavno i organizirano, o čemu govore i rezultati. Dobar pokazatelj rada je i velik broj igrača Izviđača u reprezentacijama Hrvatske i BiH. Izviđač je otvorena sredina svima. Svakako treba posebno istaknuti Stanislava Mucića, čovjeka bez kojeg bi sve ovo teško funkcioniralo.

Rukometna akademija?

Više od dvjesto djece koja redovito treniraju i uče najveće su bogatstvo. Ni veći klubovi od Izviđača nemaju tako nešto. Akademiji sam na rapolaganju 24 sata, spreman sam pomoći u svakom pogledu.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 04 Svi 2020 10:17
 
index Instagram400x230 youtube