Gradonačelnik Ljubuškog gostovao u programu Radija Ljubuški [audio]

Gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić gostovao je danas u programu Radija Ljubuški. Barbarić je u razgovoru koji je trajao sat vremena govorio o aktualnim pitanjima iz svih oblasti života Grada Ljubuškog.

Odmah na početku gradonačelnik je istaknuo kako su tijekom 2019. dva puta rebalansom povećavali proračun, tako da je prvobitno planirani proračun narastao za nekih milijun i 200 tisuća KM, a sve zahvaljujući ispravci koeficijenta raspodjele sredstava od PDV-a te zahvaljujući tome da su im u 2019. odobreni brojni projekti, među kojima se ističe projekt „Fort-net“ koji se tiče obnove kule herceg Stjepana.

„Izražavam zadovoljstvo odobrenim projektima i potporama s viših razina vlasti. To nam je omogućilo povećanje izdvajanja, prije svega za infrastrukturne projekte. Rezime svega je da možemo biti zadovoljni jer smo u 2019. godini ostvarili više od planiranog“, rekao je Barbarić.

On je dodao kako je za 2020. planiran rekordni proračun od 13.149.000 KM, a najveći dio se planira izdvojiti za infrastrukturne projekte.

„Oko šest milijuna maraka, dakle, nešto više od 50 posto proračuna za 2020. rezervirano je za razne infrastrukturne projekte“, rekao je Barbarić i razložio kako je nešto manje od 20 posto proračuna rezervirano kao trošak uprave, oko milijun i pol KM je rezervirano za subvencije javnim ustanovama i poduzećima,  u proračun su uvrštena i sredstva za sufinanciranje prijevoza učenika, za materijalne troškove škola, transferi udrugama, športu, kulturi, vjerskim zajednicama, a tu su i sredstva za održavanje grada.

Govoreći o urađenom u 2019. godini, gradonačelnik je istaknuo kako je financijski gledano najvrjedniji projekt bio vodovod Veljaci-Greda-Dole-Vojnići čija je vrijednost oko milijun i pol KM.

„Taj projekt su vodili Parkovi,  zahvaljujem se i Vladi RH jer su nas pomogli s milijun i pol KM“, rekao je Barbarić i dodao kako nakon toga slijedi projekt izgradnje prve faze Distributivno-sabirnog centra za poljoprivrednike, potom rekonstrukcija zgrade Gimnazije i uređenje sanitarnih čvorova u dvjema osnovnim školama u Ljubuškom. Kako je istaknuo, prošlu godinu obilježili su i radovi u školama u Klobuku i Studencima, uređen je dio novog trga iza OŠ Marka Marulića, dovršen je nogostup na istočnoj obilaznici, počeli su radovi na zapadnoj obilaznici, preko milijun KM je utrošeno na lokalne ceste, 300 tisuća KM je utrošeno na  projekte po mjesnim zajednicama. 

U 2020. se planira rekonstrukcija zgrade Policijske uprave, izgradnja podzemne garaže, dovršetak radova na Distributivno-sabirnom centru, dovršetak obnove zgrada Gimnazije i osnovnih škola IBM i Tina Ujevića, tu su i sredstva za dovršetak trga iza OŠ Marka Marulića, 100 tisuća KM se planira izdvojiti za uređenje zelene tržnice i trga preko puta stadiona Babovac. 

Govoreći o zelenoj tržnici, gradonačelnik je istaknuo kako je za veći dio urađena projektna dokumentacija. „Nadam se da će radovi na zelenoj tržnici krenuti početkom proljeća. Na tom dijelu će se urediti prostor koji će radnim danima služiti za prodaju drva, za vikend će taj prostor biti uređeni parking za posjetitelje sportskog centra Babovac, a preostali dio, otprilike polovica, će biti uređena u jedan lijepi trg koji će se nalaziti pored kružnog toka kod Babovca“, istaknuo je Barbarić.

Rekao je kako se planira i izgradnja amfiteatra u gradskom parku, u 2020. se planira i početak izgradnje zapadne obilaznice koji će se u prvoj fazi spajati na ulicu Petra Barbarića, a uz izgradnju obilaznice gradit će se i zapadni krak kanalizacije. 

U 2020. godini se planira izdvojiti 300.000 KM za vodovod u Studencima, ulagati će se u poljske putove i vodonatapne sustave, 200.000 KM se planira izdvojiti za Sportski centar Babovac, 300.000 KM se planira izdvojiti za uređenje prostora Stuba u središtu grada. U dvije industrijske zone u Ljubuškom se planira investirati 100.000 KM, a Ljubuški bi uskoro trebao dobiti i meteorološku stanicu.

Također, 300.000 KM je planirano iz projekta Fort-net,  za početak radova na kuli herceg Stjepana.

„Vrijedi istaći da i ove godine oko 100 tisuća KM planiramo izdvojiti za projektnu dokumentaciju, kao pripremu za projekte idućih godina“, ističe gradonačelnik.

On je dodao kako pored proračunskih sredstava ima i velik broj sredstava koja se ne vide kroz sam proračun, ali su zato jako vidljivi na terenu.

„Primjerice, tijekom 2019. je odrađena rekonstrukcija većeg dijela javne rasvjete. To je projekt kojeg je vodilo županijsko ministarstvo zajedno s UNDP-om. Projekt je ukupno koštao oko 400 tisuća KM, a vrijedi spomenuti kako će iduće godine Ceste FBIH  investirati oko milijun KM u zapadnu obilaznicu. To su značajna sredstva koja ne idu kroz naš proračun i u našem proračunu nisu vidljiva, ali su vidljiva na terenu“, istaknuo je Barbarić, koji je podsjetio na projekt IFAD-a preko kojeg se direktno pomoglo poljoprivrednicima, ali i brojne projekte prekogranične suradnje.

Dodao je kako iduće godine planiraju izdvojiti i veća sredstva za pomoć ženama poduzetnicama.

„Prošle godine smo proveli natječajnu proceduru i podijelili oko 33 tisuće KM na dvadeset pet-šest projekata žena poduzetnica. Ove godine smo imali sastanak s poduzetnicama, inicirali smo osnutak udruge poduzetnica. Reakcije su jako dobre“.

Spomenuo je kako se u idućoj godini nadaju i potpori iz Republike Hrvatske za izgradnju kanalizacije koju je potrebno uraditi kako bi se zaštitile podzemne vode koje dijelom završavaju i u izvorištu Prud u RH.

Tijekom razgovora gradonačelnik je govorio i o poboljšanju stanja za investiranje u gospodarstvo, osnivanju Turističke zajednice Ljubuški, Ljubuškom ljetu2019., Adventu u Ljubuškom, stanju Gradske uprave, studentskim kreditima, stanju u javnim poduzećima, suradnji s udrugama, postavljanju meteorološke stanice u Ljubuškom, spomeniku „Majci“  i skupini „Fenix“ u Ljubuškom, povratu imovine bivše Duhanske stanice u Ljubuškom Gradu Ljubuški, odlasku ljudi u inozemstvo, te kulturnom i sportskom životu u Gradu.

Na kraju je gradonačelnik svim Ljubušankama i Ljubušacima čestitao nadolazeći Božić i poželio puno uspjeha u Novoj 2020.godini.

Poslušajte razgovor:

 
index Instagram400x230 youtube