Otok kraj Vitine: U posjeti Dragi i Pajdi,rijeci Mlade…[fofo]

Istaknuto Otok kraj Vitine: U posjeti Dragi i Pajdi,rijeci Mlade…[fofo]

Otok naselje se nalazi između Proboja, Grabovnika, Graba, Veljaka i Vitine, okruženo poljima Vitinskim, Veljačkim i Berišem, rijekama Mladima (do Parila, dalje Prokopom), Vriošticom i mnogim kanalima (Modra matica, Voša).

Prostire se na uzvisini od 76 do 95 m/nv, od istoka prema zapadu široko oko 2,2 km, a od sjevera prema jugu 1,2 km, ukupne površine od 2,4 km2. Glavna komunikacija Vitina - Grabovnik (od sjevera ka jugu) dijeli ga na Gornji Otok (zapadno) i Donji Otok (istočno). Postoji još i podjela na Pogledaču, Brig i Ljut.

O životu u u ranobrončanom i željeznom dobu ponajviše svjedoči Pod Gomila, gdje se nalazi mjesno igralište napravljeno na prapovijesnoj gomili čije je ostatke danas teško uočiti.

Prigodom regulacije korita rijeke Mlade 1901. godine je pronađena garnitura brončanoga nakita iz prapovijesnoga doba koja se čuva u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Sastoji se od ogrlica, fibula, cjevčica, dugmadi i nakita za kosu, koje se tipološki mogu smjestiti u kraj brončanoga i početak željeznoga doba, oko 8. st. pr. Kr.,a nakit za kosu oko 7.-6. st. pr. Kr.

Austrougarska vlast napravila je regulaciju korita rijeke Mlade, posebno u Otoku. Dio vode usmjeren je kanalom Parilo, a nizvodno je napravljen novi željezni most na kamenim upornjacima koji su Austrijanci nazvali Udice-Brücke po predjelu gdje je napravljen. Danas se taj obično naziva Džemujin ili Adžemujin most, (skr. od Hadžimujin).

Fra Petar Bakula u svojemu "Šematizmu" iz 1867. zabilježio je da Otok, kao filijala župe Veljaci, ima 28 kuća i 220 žitelja. Prema austrougarskim popisima u Otoku je 1895. bilo 272 žitelja u 52 kuće, svi katolici i zemljoradnici, ali od toga 140 kmetovi. U popisu 1910. broj stanovnika bio je 271. Poznato je i da se iz Otoka, uglavnom u prvoj polovici 20. st., iselilo u SAD, Kanadu i Argentinu 114 stanovnika.  Radna zemlja je svuda po polju oko sela. Selo jako razbijenog tipa. Zemlja rađa tako dobro.

Podaci J. Dedijera iz 1909. godine vezano za Otok

Najstarije obitelji u Otoku su: PAVLOVIĆI (6 kuća) i ZOVKE (7 kuća). Prvima se pradjed doselio „na širinu“ iz Veljaka, a ZOVKE je preselio aga iz Dragićine,u Bekiji,prije 150 godina.

 • KARDUM ( 2 kuće) - pradjed došao je iz Crnog Vira u Dalmaciji,“na širinu“. Ima ih u Grabovniku i Zavojanima.
 • BORAS - otac im je prešao iz Vitine,prije 30 godina,od jednog age drugom. Ima ih 4 kuće.
 • PETRUŠIĆ (4 kuće) - pradjed je prešao iz Crnča u Proboj,a odatle u Otok. Staro prezime im je BELJE. Ima ih u Grabu,Vitini i Crvenom Grmu.
 • VUKOJA (1 kuća) - došao je iz Ljubotića u mostarskom kotaru.“Otac mu se uvinča za Pavlušu“.
 • VUKŠIĆ I- Ima ih 17 kuća; njihov pradjed prešao je iz Kokorića u Dalmaciji da krči. Ima ih još u Grabovniku,Lisnicama,Studencima,i Čerigaju.
 • PILETIĆI (ANTUNOVIĆI) - 5 kuća; doselili su zajedno s onim u Klobuku iz Kozice u Dalmaciji.
 • ALILOVIĆ-1 kuća; dedo je doselio iz Ružića „na širinu“. Ima ih u Ružićima,Crvenom Grmu,Studencima, Radišićima i Vitini.
 • BEBEK (1 kuća) - je iz Veljaka,doselio im djed.
 • PAVIČIĆ (1 kuća) s Lisica (Ljubuški kotar),“uvinča se za Brborušu“. Ima ih u Lisicama i Crljenom Grmu.
 • GRANČIĆ (1 kuća) iz Poljica kod Imotskog „uvinča se“za Brborušu.
 • MILIČEVIĆEV (1 kuća) „ćaća“ došao je iz Studenaca na širinu.
 • TOMIĆ (1 kuća) je doselio prije 40 godina iz Radišića. Ima ih u Radišićima i na Poganoj Vlaci.
 • ČOLAK (1 kuća) je došao prije 20 godina iz Grljevića(mostarski kotar) gdje je imao dosta stoke pa je prodao i kupio zemlju.
 • REŠETAR (1 kuća) došao je ženi prije 30 godina s Maovca u Dalmaciji. Ima ih u Maovcu i Metkovićima.
 • ĆABIĆ (MIŠETIĆ) iz Grabovnika „uvinča se“ je prije 6 mjeseci za Kardumušu.

Carl Patsch je zabilježio podatak kako je u Otoku zadnjega jelena ustrijelio 1814. godine Mahmud aga Hadžialić. Navodi da su mu pokazali 1907. godine to mjesto u Otoku, koje je prozvano "Jelenova Glavica".

Prema popisu stanovništava iz 1991. godine broj žitelja je bio 549,a prema zadnjem popisu iz 2013. godine broj žitelja iznosio je 590.

Posjetili smo groblje u Otoku,bili na rijeci Mlade,bacili pogled po polju,usput svratili kod Drage i Pajde,te upitali kako danas žive u doba pandemije?

Kratak odgovor

„Pogledaj lonac divljač spremamo,sutra je Uskrs,volimo svoga Boga, volimo svoju zemlju,Otok,Vitinu,Ljubuški i nikakvo nam zlo ne može ništa,u sigurnosti smo svoga doma.“

Istina je,toliko puta kroz povijest, u II. Svjetskom ratu i poraću u ovom pitomom vitinskom kraju Otok je imao 29 žrtava, a zadnji put u Domovinskom ratu, to se itekako dokazalo.

Za kraj, zaželjeli smo jedni drugima sretan Uskrs i uhvatili put pod noge prema Radišićima.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 14 Travanj 2020 01:05
 
index Instagram400x230 youtube