U Ljubuškom predstavljena nova aplikacija za prijavu/odjavu gostiju

Predsjednica Turističke zajednice grada Ljubuškog Veronika Pinjuh i viši stručni suradnik u toj zajednici Ivan Planinić predstavili su jučer iznajmljivačima, u Gradskoj vijećnici novu aplikaciju za prijavu/odjavu gostiju.

Aplikacija prijava.ba posjeduje sustav kojim se skenira osobni dokument te automatski popune osobni podaci gosta, tako da više neće biti potrebno ručno unositi podatke gostiju u sustav, piše Radio Ljubuški.

Ova aplikacija predstavlja svojevrsno pojačanje već postojećoj aplikaciji. Dakle, ovo je olakšica koju je TZ grada Ljubuškog ove godine financirala i dala na poklon iznajmljivačima grada Ljubuškog.

Ta aplikacija omogućava našim iznajmljivačima da evidenciju gostiju obavljaju doslovno u dvije sekunde. Sadržava u sebi skener pomoću kojega skenira bilo koji putni i osobni dokument turista koji dolazi u njihov smještajni objekt i na taj način izvlače se svi podaci koji se automatski popune u obrascu i šalju se u evidenciju, kazala je Pinjuh.

Naglašava kako je TZ u cilju, obzirom da je Ljubuški doživio turistički procvat, prepoznat je kao turistička destinacija i privlači sve veći broj turista, regulirati iznajmljivanje da sve bude u skladu sa zakonom.

Opet u drugu ruku u cilju nam je uvesti i olakšice iznajmljivačima što se tiče borbe s birokracijom i što se tiče izdataka. Na ovaj način sad smo uveli iznajmljivanje smještaja za fizičke osobe u domaćinstvu koja mogu iznajmljivati svoje vlasništvo, svoje kuće za odmor, apartmane, sobe, parcele na kojima mogu organizirati kamp. Tako, trenutno plaćaju TZ 60 KM godišnje po ležaju i plaćaju porez mjesečno po ostvarenom prihodu, što im dosta olakšava rad.

Danas smo pružili sve informacije iznajmljivačima, koji su uz pitanja vezana za aplikaciju imali i dosta drugih pitanja. Možemo reći da ćemo u narednom razdoblju raditi na izmjeni federalnog i županijskog zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, pokušat ćemo nametnuti neke izmjene koje bi našim iznajmljivačima dodatno olakšale borbu s birokracijom, iznajmljivati svoj smještaj i adekvatno slati podatke o evidenciji TZ, istaknula je Pinjuh.

Prema njezinim riječima u Ljubuškom su trenutno 22 evidentirana iznajmljivača, ali iznajmljivači svakodnevno dolaze u TZ s pribavljenim rješenjima iz Gradske uprave za minimalno tehničke uvjete i za kategorizaciju njihovih stambenih objekata koje žele iznajmljivati strancima. Očekuje da će do kraja godine broj evidentiranih iznajmljivača znatno porasti, posebice zbog olakšica koje su uvedene.

Vrlo važno je naglasiti kako je na današnjem sastanku, osim predstavljanja aplikacije, detaljno pojašnjeno kako iznajmljivati vlastitu nekretninu bez fiskalnog uređaja.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 28 Lipanj 2023 08:18
 
index Instagram400x230 youtube