Ministrica kulture RH Obuljen Koržinek i državni tajnik Milas u Ljubuškom

Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas danas su sa suradnicima posjetili Ljubuški i obišli samostan na Humcu.

"Imali smo danas priliku posjetiti cijeli niz kulturnih institucija. Državni tajnik Milas i ja smo krenuli jutros u Mostaru obilaskom Hrvatskog narodnog kazališta, u Grudama smo otvorili "Šimićeve susrete", a sve smo zaokružili ovdje u Ljubuškom - posjetom posebno lijepim spomenicima kulturne i prirodne baštine, koji su obilježja Ljubuškog i Hercegovine, ali i važan biljeg i znamen hrvatske kulturne baštine u ovom dijelu BiH", rekla je ministrica Obuljen Koržinek nakon obilaska samostana i muzeja na Humcu.

U Ljubuškom su ministricu i državnog tajnika dočekali predstavnici općinskih i županijskih vlasti - načelnik Nevenko Barbarić, predsjednik OV Ljubuški Tihomir Kvesić, potpredsjednik Vlade ZHŽ-a i ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević te predsjednik Skupštine ZHŽ-a Ivan Jelčić.

Između ostalog razgovaralo se i o projektima koji se provode, ali i planiraju u Ljubuškom.

"Posebno bih se zahvalila, ali i pohvalila gradonačelnika Ljubuškog i njegove suradnike i sve koji su uključeni u revitalizaciju kulturne baštine. I mi smo čuli o svim dosad realiziranim projektima, ali i o planovima, kao i o velikom broju posjetitelja koji dolaze i obilaze ne samo Kravicu, nego i Humac. Čini mi se da je to jedan ispravan način na koji grad Ljubuški gleda na svoju budućnost, kroz valorizaciju baštine koja će privući sve veći broj posjetitelja i tako ostati svjedok velikog doprinosa kojeg su Hrvati dali BiH", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Državni tajnik Milas je dodao kako se briga Republike Hrvatske o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu i odgovorna politika prema BiH ogleda i kroz potporu projektima i programima koje rade u suradnji s hrvatskim narodom, institucijama i udrugama.

"Tu potporu ćemo nastaviti i dalje i nadamo se još boljoj suradnji s ciljem osiguranja opstanka i ostanka na ovim krajevima", kazao je Milas.

Načelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić je na kraju dodao kako se nadaju daljnjoj potpori projektima u Ljubuškom.

"Tema razgovora i sastanaka je bila povijesni i kulturni značaj Ljubuškog. Razgovoralo se i o realizaciji dijela projekata, nadamo se da nećemo biti zaobiđeni, imali smo i priliku kratko predstaviti projektnu dokumentaciju obnove kule herceg Stjepana", rekao je Barbarić.

 
index Instagram400x230 youtube