Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza FBiH, o utjecaju koronavirusa na domaću proizvodnju

Istaknuto Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza FBiH, o utjecaju koronavirusa na domaću proizvodnju

Izvanredne situacije kod ljudi stvaraju paniku pa ne čudi, stoga, što se ovih dana mogu vidjeti prazne police u trgovinama, jer hrana je ta koja postaje prioritet.

Mnogi su, u strahu od nestašice proizvoda, osobito domaćih, zasukali rukave i uzeli motike u ruke jer – tko zna što nam koronavirus može donijeti….

Nedostatni poticaji

A kakvo je stanje s domaćim proizvođačima u BiH koji već godinama plasiraju svoje proizvode na tržištu, za razliku od onih kojima je ova djelatnost dosad bila strana, saznali smo od Dragana Pavlovića, predsjednika Seljačkog saveza FBiH, čija obitelj snage polaže u vlastiti OPG. Pavlovići, naime, proizvode juneće i teleće meso, janjeće te svinjsko meso, piletinu, jaja, svinjsku mast, kao i mliječne i suhomesnate proizvode.

Bez obzira na navedene okolnosti i pandemiju koja je u dobroj mjeri utjecala i na poljoprivredna gospodarstva, Pavlović nam kaže kako proizvođača, općenito, ima, ali bi ih trebalo biti i više kako bi se zadovoljile potrebe stanovništva. Problem je, naveo je, slaba podrška, koja je danas potrebnija više nego ikada.

„Poticaji koje dobivamo od županijske i federalne vlasti se uredno isplaćuju, no oni nisu dostatni. Više bih rekao da služe samo za preživljavanje“, rekao je Pavlović za Dnevni list.

Dodao je da, kao i uvijek, ima zainteresiranih za domaće proizvode, ali zbog trenutnih okolnosti i sve strožih mjera, potražnja je opala.

„Primjerice, za prošli Uskrs smo imali oko 40 narudžbi odojaka i janjaca za pečenje u našoj pečenjarnici. Sada, nekoliko dana prije blagdana, imamo tek njih deset, a većinom je riječ o narudžbama od kilogram, dva. To nas i ne čudi jer mnogi su u inozemstvu, tako da će izostati druženje i zajednička proslava, rekao je Pavlović.

Iste cijene

Cijene njegovih proizvoda, kako je istaknuo, već godinama su iste. Između ostalog, teletina se po kilogramu prodaje po cijeni od 15 KM, odojak je 11, janjetina 14, a piletina 7 KM.

„Zasad je tako. Što će biti u dogledno vrijeme i koliku će nam štetu nanijeti koronavirus kada je u pitanju ovaj posao, ostaje vidjeti“, poručio je naš sugovornik.

Za kraj ovog razgovora još jednom je naglasio kako domaći proizvođači mogu opstati jedino uz adekvatnu pomoć države i lokalne zajednice. Poljoprivredni resursi, zemljište, voda i klimatski uvjeti su ključni, ali ako proizvođači nemaju oslonac, onda nastaju veliki problemi.

 
index Instagram400x230 youtube