Dubravka Mijatović: Naše tijelo - naše najveće energetsko osjetilo

Dubravka Mijatović: Naše tijelo - naše najveće energetsko osjetilo G. Primorac

Bez dobre uzemljenosti u tijelu, ne možemo razvijati ni duhovnost. Svaki put kad dobijete poruku da je tijelo manje važno ili nevažno u odnosu na vaš duhovni aspekt ili intelekt i ako još povjerujete u to, vi ste na “sigurnom” putu da vam vaše tijelo to i potvrdi. Na svoj način. Nimalo ugodan.

Kako bismo razumjeli zašto je to tako, važno je znati kako funkcioniramo. Hodamo po planeti Zemlji, opipljivi smo, tjelesni smo, što znači da se nalazimo u materijalnom svijetu, koji opet ima svoje oblike i zakone postojanja. Bez tijela, ovdje ne bismo mogli hodati i stvarati.

Zato, ostanimo u tijelu kao iznimno važnom, rekla bih najznačajnijem dijelu nas. Saznat ćete i razloge.

Kad se rodimo, naš prvi jezik, naš prvi osjet, naš prvi životni puls dolazi kroz dodir druge osobe. Dodir malenog tijela koji novom biću znači,” ja postojim”. Dakle, svatko od nas je kroz dodir druge osobe, kroz tijelo, od naših prvih dana dobio doživljaj postojanja.

I tako se naše malo tijelo počne razvijati i oblikovati, ovisno o tome u kakvom se emocionalnom i psihodinamskom okruženju našlo ali i traumatskim iskustvima također.

Ukoliko promatrate ljude, možete vidjeti da su neki jako mršavi i visoki, neki su niski s vrlo krupnim gornjim dijelom tijela, dok je nožni dio slabiji i samim tim neusklađen sa gornjim dijelom.

Imamo ljude s krupnim tijelima, ljude s ogromnim trbuhom koji strši od ostatka tijela ili, primjerice, ljude s vrlo jakim nogama i sitnim ramenim dijelom pa imamo pogrbljena tijela, ali i atletsku građu itd.

Dobrom terapeutskom oku, tijelo je izvrstan “materijal” za dijagnostiku psihološkoemocionalnih tegoba.

Kad ugledate čovjeka, ono što prvo vidite jest njegovo tijelo. U cijelosti.

Kad se s bliskom osobom pozdravljate nakon što ju dugo niste vidjeli, vi se grlite tijelom tj. rukama ispoljavate dragost, ljubav i sreću, povlačeći drugu osobu prema svom grudnom košu u kojem je, srce. I to ide spontano. Ali uvijek.

Jer tijelo iz srca vibrira ljubav i izražava ju čisto. Kakva i jest inteligencija naših tijela.

Samo ako to dozvolimo.

Ako pustimo tijelo da nam signalizira i ako to slušamo i poslušamo.

U našem tijelu se nalaze nagoni, impulsi, porivi, intuicija, osjećaj za mjeru, ugodu ili neugodu. Naša tijela alarmiraju kroz bol da nešto nije dobro u funkcioniranju našeg cjelokupnog sustava. Ali i kroz druge tjelesne nedostatke ili težinu koja ukazuje na neravnotežu.

Kroz tijelo osjećamo seksualnost i strast prema drugoj osobi. U najintimnijim trenucima senzualnosti, kroz tijelo doživljavamo čaroliju ljubavnog stapanja. Jer nestaje ego i kod jedne i kod druge strane. Zato ljubavnici “odlaze” u najljepša prostranstva jer su se predali jedno drugom. Tijelo to jednostavno zna.

Kroz tijelo osjećamo snagu, spretnost, volju, kondiciju, spontanost, radost, ushit, potrebu za nečim ili nekim, pokretljivost ali i ritam. Pustite pjesmu i pratite svoje tijelo kako upija vibracije glazbenog aranžmana i prirodno se pokreće u plesnu dinamiku i ritam. Neka vaše tijelo ispolji tu ljubav prema plesu i pokretu. Bit će vam zahvalno.

Kroz tijelo osjećamo i onu drugu stranu iste medalje, slabost, tugu, rigidnost, stid, tjeskobu, strah, paralizu, bezvoljnost, tvrdoću, impotentnost, ali i znak kad smo u nečemu pretjerali itd. Kroz tijelo dobijemo jasan poriv kad je potrebno neku situaciju raščistiti i krenuti dalje.

Znači, naša tijela su pozornica svih naših stanja.

Zašto vam ovo govorim?!

Zapadnjačka kultura življenja na tron osobnog postignuća stavlja um i intelekt. Prebukiran teorijama, formulama i informacijama.

Kad čujem “pamet u glavu”, odmah znam da je fokus na intelekt koji je kao takav vrlo sužen u široj percepciji u odnosu na tijelo koje sa svim svojim osjetilima i to onim energetskim, odmah daje osjet ili informaciju je li nam ugodno s nekim u društvu ili nam netko prelazi granicu ili nas provocira.

Iz tijela znamo što hoćemo i što nećemo. Iz tijela znamo odgovara li nam planinarenje, plivanje ili paraglajding. Točno iz tijela znamo je li mu potrebna jedna lagana topla juha ili jači obrok.

Iz tijela znamo što nam daje, a što nam crpi energiju. Sve to osjećamo u trbuhu ili u srcu, ili u bilo kojem drugom dijelu tijela. I to ne možemo osjetiti umom ili intelektom kao ni sve druge doživljaje koje sam navela u tekstu.

Intelekt je taj koji registrira i koordinira. Ali ni to ne možemo osjetiti ukoliko nismo povezani sa svojim tijelom. U stručnom terminu to nazivamo uzemljenjem, što bi značilo da smo sa svjesnošću i pažnjom potpuno “spušteni” u svoja tijela.

Dakle, unutra smo, počevši od stopala, potkoljenica, koljena, bedara, zdjelice, trbuha, grudnog koša, vrata, leđa, ruku… I unutra smo i u kontaktu sa svim onim što nam inteligencija tijela kaže. I kad nam kaže, mi imamo informaciju koja je neizmjerno važna za nas i koja nas usmjerava.

Tada imamo sebe.

Bez dobre uzemljenosti u tijelu, ne možemo razvijati ni duhovnost.

Jer možemo, odlutati, pretjerati, stvarati iluziju, bježati od realnosti, od sebe, a sve je u nama pa i sama duhovnost i njen razvoj.

Pogledajte koliko je tijelo bitno i koliko je potrebno uzeti ga u obzir. Kontaktirajte ga baš sad. Vidite kako vam je u vašem tijelu. I što je potrebno poduzeti.

Tijelo voli pokret. Tijelo je izraz života. Kad hodate, koristite cijelo svoje tijelo. Pored pokreta stopala i koljena, neka se u obliku osmice pokreće i vaša zdjelica.

Ovo je posebno važno za mnoge muškarce kojima je zdjelica toliko stisnuta i zgrčena, te na taj način zakidaju sebe za životnost u zdjelici koja je izvor energije i životnog užitka, što opet utječe na cijelo tijelo.

Za žene, također. Pokrećite svoje ruke, ramena, vrat neka vam je omekšan dok hodate. Prisjetite se lijepe tanke grane vrbe. Ona je istovremeno snažna, savitljiva i fleksibilna. Razvijajmo svoja tijela u jednoj takvoj fleksibilnosti. U toj fleksibilnosti je prohodnost i pulsacija.

A to sve čini ŽIVOT jer je naše tijelo, rekla bih, naše najveće energetsko osjetilo.

Surađujte s njim.

Piše: Dubravka Mijatović – integrativna terapeutkinja, PEAT trenerica i Access Consciousness facilitatorica

 
index Instagram400x230 youtube