JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar Ljubuški obilježila svjetski dan cerebralne paralize [foto]

Danas je u Centru za rehabilitaciju osoba s teškoćama Ljubuški obilježen Svjetski dan cerebralne paralize, a povodom obilježavanja dana održana je predstava učenika Srednje Medicinske škole Ljubuški.

Iz Centra su se zahvalili izvođačima predstave, učenicima Srednje Medicinske škole i profesorici Antoneli Primorac koji su upotpunili današnji dan sa porukom "Ljubav, Mir i Prijateljstvo nose sreću od sveg veću"!

Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovanih prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga. Neki od simptoma i znakova cerebralne paralize su: slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od osam mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, teškoće s hranjenjem, jaka iritabilnost, odsutnost osmijeha, a konačnu dijagnozu cerebralne paralize postavlja neuropedijatar ili fizijatar.

Obilježavanjem ovog dana osoba s cerebralnom paralizomje je s ciljem senzibiliziranja javnosti o pitanjima s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom u svakodnevnom životu. Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati, a zadatak je cijeloga društva da osigura uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života ove posebice vulnerabilne populacije.

 

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 07 Listopad 2019 17:18
 
index Instagram400x230 youtube